Nodulii mamari- la ce vârste apar și care sunt cauzele

0

Toate femeile se îngrijorează atunci când descoperă un nodul la nivelul sânului. Majoritatea dintre nodule nu sunt de natură canceroasă, dar pentru a afla acest lucru cu certitudine, este necesară o investigație la un medic specialist.

Sânul unei femei este format din țesut conjunctiv fibros, țesut adipos, nervi, vase de sânge, glande producătoare de lapte, ganglioni și canalul prin care laptele matern circulă. Odată cu înaintarea în vârstă, se schimbă și structura și țesutul sânilor, datorită schimbărilor ce au loc la nivel hormonal, în mod natural. În urma acestor schimbări, și riscul de apariție a unor noduli sau fibroadenoame mamare, crește.

Nodulii la nivelul sânilor pot fi de natură benignă(necanceroasă) sau malignă(cenceroasă). În majoritatea cazurilor, aceștia sunt benigni, nereprezentând un pericol pentru femei. Aceste formațiuni pot apărea la orice vârstă, la femei dar și la bărbați, și trebuie examinat și investigat odată cu descoperirea lui. Nodulul poate fi moale sau dur. De obicei nodulii canceroși au o structură tare și sunt imobili. Cauzele care duc la apariția nodulilor sunt dezechilibrele hormonale, tumorile benigne sau maligne, infecțiile sau traumatismele.

Investigarea nodulilor

1. Ecografia mamară– nu doare și nu utilizează radiații. Se recomandată pentru femeile cu vârste până la 40 de ani

2. Mamografia– este metoda folosită pentru depistarea cancerului mamar a femeilor de peste 40 de ani.

3. Sonoelastografia mamară– o tehnică nou apărută ce măsoară elasticitatea țesutului mamar ce se realizează în completarea ecografiei.

4. RMN– se realizează doar la indicația unui medic specialist. Această metodă se folosește de un câmp magnetic pentru a oferi imagini detaliate ale sânilor.

Autoexaminarea sânilor

Este foarte importantă pentru a depista din timp un nodul. Palparea se face prin diverse modalități și tehnici dar cea mai folosită este…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.