Mancare bio sau traditionala?
De fiecare dată când ajung la raftul BIO din supermarket pentru a-mi cumpăra ovăzul, laptele de migdale, ouăle și unele brânzeturi, studiez diferența de preț dintre produsele eco și cele obținute din agricultura tradițională. Și mă simt tare bine atunci când o plătesc. E același sentiment de răsfăț ca atunci când merg la masaj, când îmi găsesc timp să înot sau când îmi fac o mască pentru păr. Pur și simplu am senzația de satisfacție că îi ofer organismului respectul și grija pe care le merită. Și, mai mult decât atât, pentru că fiecare cumpărătură este un vot, sprijin fermierii care produc organic, imaginându-mi oameni care asudă pe câmp sau la fermă și le oferă atât grijă, cât și dragoste plantelor și animalelor.
În plus, contribui la bunăstarea planetei – alegerea mea, în timp, ar putea fi echivalentă cu plantarea unui copac, mă gândesc. Da, lumea e dintr-o dată mai bună, datorită mie. Însă pe măsură ce am cercetat acest subiect, mi-am dat seama că toate aceste concepții pe care le am și pe care le împărtășesc cu cei din generația mea ar putea fi doar un trend. Avem nostalgia hranei de odinioară, iar alegerile pe care le considerăm etice ne flatează ego-ul, dar poate nu au neapărat o acoperire științifică nici în materie de nutriție sau sustenabilitate. Cel puțin, nu până la capăt.
O cercetare realizată de Universitatea din Newcastle și publicată în British Journal of Nutrition a arătat că fructele și legumele eco conțin un nivel ridicat de antioxidanți, față de cele obținute în mod convențional. De exemplu, acizii fenolici, flavanone și flavonoli au fost găsiți în proporție mai mare cu 19%, 69% și respectiv 50% în produsele organice față de omologii lor din farming-ul tradițional. Studiul a descoperit și că produsele organice conțin cantități mai mici de pesticid și cadmiu – un metal care se poate acumula în organism prin expunere…
Citeste continuarea AICI