Legătura dintre încărunţirea prematură şi stres
O echipă de oameni de ştiinţă susţine că a descoperit ”noi dovezi” care dezvăluie modalitatea prin care stresul acut poate duce la albirea prematură a părului, informează Press Association.
Experimentele pe şoareci au arătat că niveluri extreme de stres determină sistemul nervos simpatic, responsabil pentru răspunsul rapid şi involuntar al organismului la situaţii periculoase sau stresante, să devină hiperactiv.
Acest lucru duce la epuizarea rapidă a oxigenului din celulele stem responsabile de culoarea părului, efectul fiind depigmentarea şi apariţia părului alb.
Echipa de cercetători susţine că descoperirile sale, publicate în revista Nature, contrazic teoriile precedente potrivit cărora încărunţirea asociată stresului este rezultatul atacurilor autoimune sau al hormonilor de stres precum cortizolul.
Potrivit dr. Ya-Chieh Hsu, profesor de biologie regenerativă la Universitatea Harvard din Massachusetts, Statele Unite, şi autor principal al studiului, aceste cercetări ”pun bazele înţelegerii mecanismului prin care stresul afectează alte ţesuturi şi organe din corp”.
Responsabile pentru culoarea părului sunt celule denumite melanocite, derivate din celulele stem melanocite (MeSCs).
Odată cu înaintarea în vârstă, rezervele de MeSCs se epuizează treptat, iar drept urmare părul alb ia locul părului pigmentat.
Deşi au existat studii anterioare care au asociat stresul cu încărunţirea prematură şi accelerată, mecanismul aferent nu este pe deplin înţeles.
Cercetători de la Harvard au studiat efectele provocate de durere la şoareci injectând o toxină denumită resiniferatoxină şi observând apoi că blana rozătoarelor s-a depigmentat în doar patru săptămâni.
Această constatare a impulsionat echipa de la Harvard să colaboreze cu cercetători din alte regiuni ale globului pentru a investiga mecanismul biologic care duce la schimbări drastice în culoarea blănii…
Citeste continuarea AICI