Întreținerea autoturismului iarna: 4 reguli esențiale
A sosit acel moment al anului în care fiecare șofer începe să-și pregătească mașina pentru iarnă, iar dacă încă nu te numeri printre ei, ar trebuie să acționezi în consecință. Pentru că au mai rămas doar câteva zile până când sezonul rece își va intra pe deplin în drepturi, ne-am gândit că ar fi util să-ți reamintim care sunt principalele reguli pentru pregătirea și întreținerea mașinii tale pe timp de iarnă.
Montează anvelopele de iarnă
Echiparea cu anvelope de iarnă este obligatorie prin lege, în cazul în care carosabilul este acoperit cu zăpadă sau gheață, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să aștepți până la prima ninsoare. Din cauza temperaturilor scăzute din timpul nopții, carosabilul poate fi acoperit cu un strat de gheață la primele ore ale dimineții, așa că ai putea avea probleme zilnic atunci când pleci la birou.
Schimbă, așadar, anvelopele din timp, pentru a evita aglomerația de la vulcanizări. De asemenea, verifică presiunea cam o dată la două săptămâni, întrucât poate scădea în condiții de temperaturi reduse.
Verifică fluidele
În sezonul rece, este vital ca uleiul să fie cât mai proaspăt, pentru că în această perioadă piesele motorului sunt cel mai intens solicitate și au nevoie de o bună gresare, pentru a nu se uza prematur. În decursul unui an, uleiul își pierde din proprietăți, așa că trebuie să-l schimbi dacă se apropie termenul de 12 luni de când ai făcut acest lucru ultima oară.
De asemenea, nivelul antigelului scade odată cu trecerea timpului, la fel și temperatura de înghețare. Astfel, înainte de instalarea sezonului rece, trebuie să verifici și să completezi nivelul de antigel, iar dacă au trecut 2-3 ani de când nu l-ai schimbat complet, e timpul să o faci!
Nu uita nici de lichidul de parbriz, care trebuie să fie unul special pentru iarnă, pentru a nu risca să înghețe și să deterioreze instalația de spălare. Dacă în vas mai există lichid de vară sau diluat cu apă, acesta trebuie eliminat și înlocuit cu lichid pentru iarnă, care nu îngheață.
Înlocuiește preșurile uzate cu altele noi
În perioada iernii, rolul preșurilor auto este mai important decât oricând, ele protejând podeaua de noroiul și apa care ajung în mașină de pe tălpile încălțărilor. Pentru a-și face bine treaba, preșurile auto trebuie să fie adaptate modelului mașinii și să nu fie uzate, așa că o verificare a acestora se impune înainte de venirea iernii.
Preșurile pentru autovehiculele Volkswagen Passat de la PTC-Auto au un grad mare de rezistență și sunt disponibile la prețuri decente, așa că ți le recomandăm dacă ai o mașină din această gamă.
Spală mașina mai des
În această perioadă, mașina este expusă unui risc mai ridicat de apariție a ruginii, din cauza intemperiilor, a umidității și a sării împrăștiate pe șosele pentru a topi gheața. Cumulate, toate acestea fac mult rău caroseriei și de aceea mașina trebuie spălată mai des.
Astfel, dacă ai făcut un drum lung, prima oprire trebuie să fie la spălătorie pentru a curăța urmele de sare adunate de pe șosea. De asemenea, inclusiv în cazul în care circuli mai mult prin oraș, este inevitabil să nu murdărești mașina din cauza bălților și a noroiului. În acest caz este indicat să cureți frecvent autoturismul, la un interval de cel mult două săptămâni.
Dincolo de măsurile care țin de întreținerea mașinii, aceasta trebuie să fie dotată corespunzător pentru timp de iarnă. De aceea este bine să ai în portbagaj mai multe accesorii. Astfel, n-ar trebuie să îți lipsească un set de lanțuri antiderapante, o racletă pentru îndepărtat gheața de pe geamuri și parbriz și o lopată pentru zăpadă. Totodată ar fi bune și câteva pături călduroase, pentru situația nefericită în care rămâi în pană sau înzăpezit și va trebui să aștepți mai multe ore în mașină.