Granit sau travertin: Ce alegi în funcție de utilizare?

0

Piatra naturală a devenit din ce în ce mai utilizată în ultimii ani, datorită frumuseții acesteia, dar și a durabilității în timp. Piatra naturală oferă însă o gamă amplă de finisaje, de texturi și culori, drept pentru care, uneori, alegerea poate fi mai greu de făcut. Dar, ce ar trebui să alegem între granit și travertin, în funcție de planurile noastre?

Cum diferențiem travertinul de marmură sau de granit?

Piatra naturală are caracteristici diferite, în funcție de tipul ei, dar și de zona de extragere. După tipul pietrei naturale, distingem, în mod clar, marmura, travertinul și granitul. Vizual, dar și din punct de vedere al caracteristicilor de rezistență, produsele finite sunt diferite. 

Marmura este ușor asemănătoare cu granitul, chiar dacă pentru cunoscători diferențele sunt clare. Travertinul, însă, e greu de confundat, datorită aspectului său unic în lume. Dacă marmura și granitul au suprafața lină, lucioasă și fără imperfecțiuni, travertinul în stare brută (nechituit) este o structură poroasă, cu goluri, cu nuanțe elegante de bej. Poți vedea câteva modele de travertin de interior aici, pentru a-ți face o idee despre felul în care arată. Travertinul are o duritate mai mică decât marmura și granitul, fiind o piatră calcaroasă, cu rezistență medie. 

Ce fel de piatră naturală utilizăm în funcție de destinația elementelor constructive?

Având în vedere caracteristicile lor, putem vedea ce elementele constructive pot fi realizate din granit sau din travertin. 

Lavoare

În mod cert, pentru realizarea lavoarelor, cea mai bună opțiune este travertinul. El poate fi modelat cu ușurință în forma dorită și poate fi finisat delicat, astfel încât produsul finit să arate minunat. În plus, datorită culorii calde, deschise, travertinul schimbă total aspectul unei băi, făcând-o mai primitoare.

Trepte si contratrepte

Treptele sunt elemente constructive speciale, proiectate astfel încât să preia greutatea provenită din traficul pietonal, concentrată pe câteva zone de interes. Treapta trebuie să fie, așadar, rezistentă, iar, în acest sens, poate fi folosit granitul (sau marmura), deoarece oferă rezistențe mecanice superioare. Contratreptele pot fi realizate fie din granit, diferit ca nuanță sau model, sau din travertin, deoarece contratreapta are rol de acoperire și preia puțin din încărcările punctuale. 

Blaturi de baie și bucătărie

În cazul blaturilor, am putea spune că travertinul și granitul ies la egalitate. Practic, dacă se folosesc plăci întinse, de grosime mare și sprijiniri punctuale sau pe conturul elementului, blatul rămâne întreg pentru o perioadă îndelungată. Ambele tipuri de materiale au greutate proprie mare și din acest motiv sunt necesare sprijiniri, cum ar fi diferite măști sau dulapuri pe care să se sprijine. 

Sursa foto: https://www.piatraonline.ro/blat-ardezie-noisette-natur-200-x-65-x-3-cm

Glafuri

Glafurile sunt elemente constructive de decor, iar aici discuția capătă alte valențe. În cazul glafurilor de interior poate fi folosit travertinul, chiar și nechituit, în vreme ce pentru exterior se recomandă piatra naturală densă, precum marmura sau granitul. Travertinul nu reacționează foarte bine la ger așa că specialiștii recomandă utilizarea sa cu precădere în cazul lucrărilor la interior.

 

Fiecare tip de piatră naturală are avantajele sale, sau din contră, recomandările sale în scopul protejării. Toate însă au un aspect extraordinar, deoarece creează suprafețe deosebite și unice și transformă orice spațiu în unul modern, ca din revistele de specialitate. Travertinul pare să aibă o mai mare utilizare poate și prin prisma prețului, direct proporțional cu rezistența sa, comparativ cu a granitului. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.