Glanda tiroida: ce este, ce rol are și cum ne poate influența sănătatea

0

Glanda tiroidă este un organ endocrin situat în partea frontală a gâtului, cu rol important în producerea hormonilor tiroidieni. Deși deseori neglijată, glanda tiroidă influențează într-un mod semnificativ sănătatea generală a organismului, în special a sistemului cardiovascular și nervos central. O funcționare deficitară a glandei tiroide, ce se traduce printr-o diminuare sau o creștere excesivă a producției de hormoni, poate avea efecte negative asupra sănătății organismului.

 

Ce este glanda tiroidă?

 

Glanda tiroidă este un organ nepereche de forma unui fluture, dispus la baza gâtului, de o parte și de alta a traheei și laringelui. Împreună cu glanda pituitara, hipotalamus, glandele suprarenale, glandele paratiroide, epifiza, gonadele și pancreasul, glanda tiroidă compune ansamblul organelor endocrine.

 

Ce rol are glanda tiroidă?

 

Rolul principal al glandei tiroide este acela de producere și eliberare în fluxul sanguin a hormonilor tiroidieni, esențiali pentru dezvoltarea normală a creierului și pentru creșterea și dezvoltarea generală a corpului. Hormonii tiroidieni eliberați de către tiroidă, triiodotironina și tiroxina, sunt implicați, printre altele, în reglarea metabolismului și a temperaturii corpului sau răspunsul la stres.

 

Cum poate fi evaluată sănătatea glandei tiroide?

 

În general, diagnosticul afecțiunilor glandei tiroide poate fi pus prin examinarea nivelului de hormoni tiroidieni în sânge sau printr-o ecografie a tiroidei. În anumite situații, precum în cazul în care există suspiciunea unui cancer tiroidian, poate fi necesară efectuarea unei biopsii de țesut. Un simplu control de rutină într-o clinica medicala in Cluj poate ajuta la identificarea din timp a condițiilor care afectează tiroida.

 

Cum influențează tiroida sănătatea?

 

O funcționare necorespunzătoare a tiroidei determină apariția unor simptome supărătoare, precum transpirații excesive, iritabilitate, palpitații, oboseală persistentă, creștere în greutate, dureri musculare și articulare. În plus, afecțiunile glandei tiroide sporesc riscul de apariție a tulburărilor de sănătate mentală și a afecțiunilor cardiovasculare.

 

Ce presupune tratamentul afecțiunilor tiroidiene?

 

Afecțiunile glandei tiroide, precum hipotiroidismul sau hipertiroidismul, sunt tratate de către medicii specialiști endocrinologi, de preferat într-o clinica endocrinologie Cluj, prin diferite tipuri de tratamente, în funcție de afecțiunea specifică și de gravitatea situației. În general, tratamentul poate include medicamente pentru controlul nivelului hormonilor tiroidieni, terapie cu iod radioactiv, intervenții chirurgicale sau o combinație a acestora.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.