Este mai ieftin sa construiesti sau sa cumperi o casa?
Daca ati vizitat case de vanzare, s-ar putea sa va ganditi cum le-ati putea schimba pentru a se potrivi mai bine cu stilul dorit. Sau, daca nu ati avut noroc sa gasiti „casa perfecta”, s-ar putea chiar sa va ganditi daca ar trebui sa construiti o casa in loc de a cumpara una si cam cat ar costa.
Este mai ieftin sa cumperi sau sa construiesti o casa?
Construirea unei case poate parea mai ieftina decat reamenajarea unei structuri existente pentru a va satisface nevoile. Intr-adevar, diferenta ar putea sa nu fie atat de mare. In special cand va ganditi la toate lucrarile necesarie, de la turnarea unei fundatie casa pana la montajul acoperisului si finisajele interioare.
Costurile construirii unei case
Daca va concentrati doar pe costul initial, construirea unei case poate fi putin mai ieftina decat cumpararea uneia, mai ales daca luati cativa pasi pentru a reduce costurile de constructie datorate unei firme de constructii si nu includeti finisaje personalizate.
Nu lasati asta sa va pacaleasca, totusi. Construirea unei case este inca un efort foarte costisitor care necesita gasirea unui imprumut (care va avea probabil o rata a dobanzii mai mare decat un credit ipotecar conventional) si plata autorizatiilor de constructie. In functie de locul in care construiti si de ce fel de casa doriti, poate fi mult mai costisitor decat cumpararea uneia.
Dincolo de costul initial, este important sa ne uitam la cheltuielile pe termen lung ale detinerii unei case. Costul de functionare al unei noi locuinte, care include impozitele pe proprietate, utilitati, apa si gunoi, asigurari de intretinere si proprietari, este mai mic decat cel a unei case mai vechi.
Costurile de cumparare a unei locuinte
Costul achizitionarii unei case poate parea evident: vanzatorul listeaza casa la un anumit pret si asta este ceea ce veti plati, fie cu un credit ipotecar, fie cu numerar. In realitate, lucrurile sunt mai complicate decat atat, chiar si atunci cand tineti cont de faptul ca s-ar putea sa trebuiasca sa platiti mai mult decat pretul cerut pe o piata competitiva. Asta nu e intotdeauna un beneficiu, mai ales cand vine vorba de anumite finisaje, cum ar fi lucrarile de fatade case moderne, care vor costa la fel indiferent daca casa e cumparata si renovata sau construita de la 0.
Asadar e mai bine sa construiti sau sa cumparati o casa?
Cand construiti o casa obtineti exact ceea ce doriti. Construirea unei case inseamna personalizare. In loc sa iti doresti ca casa ta sa aiba un anumit tip de pardoseala, sau alte facilitati speciale, vei putea adapta proprietatea in functie de nevoile tale exacte. De asemenea, nu veti fi limitat la o anumita locatie sau cartier.
Insa atunci cand cumparam o casa, timpul de mutare e mai rapid. Cumpararea unei case existente inseamna ca puteti pune o data de mutare in calendar mult mai devreme, comparativ cu construirea uneia de la zero.
Pe masura ce va ganditi daca construirea sau cumpararea unei case este potrivita pentru dvs., este important sa recunoasteti ca ambele procese includ o multime de costuri si potentiali factori de stres. Rezultatul final, totusi, ar trebui sa se simta ca merita. Ganditi-va la proprietatile existente pe care le-ati vizitat, la calendarul pentru mutare si la asteptarile de la aceasta noua casa. Daca drumul ales este construirea unei case, va veti putea bucura mai mult sa vedeti cum casa de vis prinde viata incet. Daca cumpararea pare a fi cea mai buna miscare, urmatoarea grija va fi doar cea de a obtine cea mai buna rata ipotecara.