Este centrala pe lemne o investiție avantajoasă pe termen lung?
Centrala a devenit demult o necesitate, și nu un simplu moft! În afară de faptul că te ajută să reduci mult costurile cu încălzirea pe timp de iarnă, dar și asigurarea apei calde oricând ai nevoie de ea, una pe lemne este perfectă atunci când în zona unde locuiești nu există conducte de gaz. Dar, dacă încă nu ești prea hotărât și nu știi dacă avem de a face cu o investiție avantajoasă pe termen lung, avem pentru tine câteva informații care ți-ar putea veni în ajutor.
Varianta modernă la clasicele sobe
Atunci când îți dorești ca locuința ta să beneficieze de tot confortul pe care ți-l dă un sistem de încălzire centralizat, dar cu toate acestea în zona ta nu există conducte de gaz, după cum spuneam mai sus, centrala pe lemne este cea mai bună soluție. Este și normal deoarece, după cum sunt de părere și specialiștii, avem de a face cu sistem de încălzire caracterizate prin siguranță, durabilitate și foarte rentabile din punct de vedere financiar.
În câteva cuvinte, putem afirma că o centrală pe lemne reprezintă varianta mai modernă la clasicele sobe, și se poate monta atât în combinație cu un alt echipament de încălzire, dar și independent.
Apelează la un specialist
Atunci când decizi să cumperi o centrală pe lemne, se impune apelarea la recomandările unui specialist în mărimea cazanului, deorece alegerea acestora se face în funcție de tipul de izolație al casei, mărimea camerelor și necesarul termic al locuințelor. Și da, grație costurilor de exploatare reduse, centrala pe lemne reprezintă o soluție avantajoasă pe termen lung, indiferent dacă vorbim de locuințe multifamiliale sau unifamiliale.
Tipuri de centrală pe lemne
Chiar și în cazul centralei pe lemne avem de a face cu mai multe tipuri, respectiv una care funcționează având la bază principiul gazeificării și una care se referă la arderea clasică. Dar, să detaliem.
Centrala pe lemne cu gazeificare
Dacă după multe consultări ați decis că centrala pe lemne cu gazeificare este cea care se potrivește cel mai bine cerințelor familiei, atunci trebuie să știi că acest model este dotat cu un cazan mult mai ușor de curățat, iar camera de ardere pentru lemne va fi mult mai spațioasă. Acest model de centrală are avantajul unei arderi mult mai eficiente, inverse, prin gazeificare, ceea ce înseamnă că și nivelul de noxe va fi unul redus. Nu trebuie să îți mai faci griji și despre supraîncălzire, deoarece este dotată cu serpentintă de răcire, precum și un ventilator care este controlat electronic.
Pentru ca o centrală pe lemne cu gazeificare se recomandă utilizarea de lemne de foarte bună calitate și mai ales, foarte uscate. La capitolul dezavantaje ar putea fi costurile ceva mai ridicate, pentru că investiția inițială este una destul de ridicată, în parte datorată și mulțimii de accesorii care însoțesc cazanul. Costuri ridicate presupune și achiziționarea de combustibil de bună calitate, ceea ce este ceva mai scump.
Centrala pe lemne cu ardere clasică
Costurile sunt mult mai mici în cazul centralei pe lemne cu ardere clasică, deoarece aici se poate utiliza și combustibil mai ieftin. De asemenea, și investiția inițială este mult mai mică față de centrala pe lemne care funcționează pe principiul gazeificării. Dacă ar fi să găsim un dezavantaj, acesta ar fi necesitatea de fi încărcată mai des, deoarece camera de ardere are dimensiuni mai mici. Dar, să fim serioși, nu este un dezavantaj atât de mare încât să renunți să mai cumperi un astfel de model de centrală pe lemne.
Avantajele unei centrale pe lemne
Primul, dar și cel mai important avantaj al centralei pe lemne este cel al confortului, în sensul că te bucuri de o căldură plăcută pe perioada sezonului rece, fără să mai depinzi de termoficare. Dar, acesta nu este singurul punct tare al acestora.
Nu e nevoie de autorizații speciale de instalare
Centralele termice de gaz au nevoie de o mulțime de autorizații speciale pentru a fi instalate, ceea ce poate fi descurajant. Din fericire, cele pe lemne nu au nevoie de atâta hârțogăraie, și nici nu trebuie să renunți la confortul dat de ele doar pentru că locuiești într-o zonă unde nu este prezentă rețeaua de gaze naturale.
Randament mai bun
Centralele pe lemne folosesc combustibil solid, ceea ce înseamnă că arderile vor fi mai încete. Ce înseamnă exact acest lucru? Un randament mult mai ridicat față de alte tipuri de central termice.
Gamă variată de modele și dimensiuni
Un alt mare avantaj al centralelor pe lemne se află și faptul că avem de a face cu o gamă variată de modele și dimensiuni, astfel încât o poți alege pe cea care să se potrivească perfect spațiului disponibil, dar care să îți ofere și o eficientizare a consumului. Și, pentru că vorbim de o centrală care funcționează cu lemne, este imposibil să nu găsești combustibil pentru ea.
Dezavantajele centralei termice pe lemne
Evident, există și câteva dezavantaje, pe care ți le prezentăm, pentru o mai mare transparență. Astfel, este un model de central care are nevoie de alimentare frecventă, ceea ce poate fi destul de obositor. De asemenea, dacă ești genul de persoană care te implici activ în protejarea mediului înconjurător, ai putea considera că nu este un echipament de încălzire ”eco-friendly”. Durează mult ca o pădure să ajungă la maturitate, dar numai câteva ore pentru ca arborii să fie tăiați și transformați în combustibil pentru centrala de lemne. Și, din păcate, dacă România stă foarte prost la capitolul împăduriri, nu același lucru se poate spune și despre defrișări…
Cât consumă o centrala pe lemne?
Pentru a calcula cât consumă o centrala pe lemne într-o iarnă, se iau în calcul aspecte precum regimul în care este utilizată, termoizolația locuinței, temperatura pe care ți-o dorești. De regulă, avem de a face cu un consum de lemne cuprins între 10 și 35, chiar 40 de metri cubi. Dacă este sau nu avantajos pentru tine, doar tu decizi, noi doar am încercat să îți oferim informațiile de care ai nevoie pentru a ști dacă o centrală pe lemne este sau nu cea de care ai nevoie.