De ce e profitabil să cumperi aur de la o casă de amanet

0

Alegerea unui cadou nu este un lucru ușor! Și, dacă vă gândiți că darul perfect ar fi o bijuterie din aur, lucrurile se pot complica, mai ales dacă banii de care dispuneți nu vă permit să vă simțiți confortabil. O soluție pentru o astfel de situație ar putea fi mai la îndemână decât crezi: casă de amanet. 

Cum ajunge o bijuterie într-o casă de amanet? 

Acest lucru se întâmplă atunci când oamenii doresc un împrumut garantat cu un bun pe care îl dețin. Ca regulă generală, după un timp, proprietarii își recuperează bunul gajat prin rambursarea banilor primiți de la casa de amanet. Există, însă, situații în care suma primită nu mai este achitată, iar bijuteriile rămân în proprietatea casei de amanet. În acest caz, bijuteriile din aur sunt fie licitate, fie vândute direct, la primul doritor. În licitațiile publice, de obicei, sunt vândute bijuterii exclusive, cu un design deosebit sau obiecte vintage. În schimb, bijuteriile simple din aur, care nu au o valoare specială și nu au un design unic, se vând primului doritor.

De ce este atractiv să cumperi aur de la o casă de amanet?

Unii oameni preferă să cumpere bijuterii pentru ei și pentru familiile lor de la casele de amanet. Prețul produselor din aur în aceste spații comerciale este mult mai mic decât într-un magazin de bijuterii. Uneori, reducerile ajung chiar la 50-60% din valoarea de piață. Explicația este destul de simplă. Prețul produsului la casa de amanet include următorii indicatori:

  • greutatea aurului;
  • puritatea/finețea aurului (exprimată în carate);
  • designul unic;
  • prezența unor inserții din pietre prețioase.

Într-un magazin obișnuit de bijuterii, în momentul în care sunt stabilite prețurile, se ține cont de aceleași lucruri și se adaugă o marjă pentru branding, servicii de magazin și alte taxe. La amanet, toate aceste costuri suplimentare nu există, prețul raportându-se doar la valoarea intrinsecă a bijuteriei. În cazul unor bijuterii simple, care nu au un design unic, dat de un mare bijutier, evaluarea produsului ține cont doar de cantitatea de aur încorporată în respectiva bijuterie, de puritatea sa (14k, 18k, 24k).

Prin urmare, prețul la un amanet de bijuterii în București poate fi, astfel, mult mai mic decât la un magazin de profil, din același oraș. Dar, pe de altă parte, nu întotdeauna poți cumpăra aur ieftin de la o casă de amanet. Totul depinde de calitatea produsului și de valoarea acestuia, precum și de cât de competitivă este licitația pentru o bijuterie din aur cu adevărat de valoare.

Totuși, atunci când vorbim de aur, de la o casă de amanet pot fi achiziționate nu doar bijuterii. Puteți, de asemenea, să găsiți la vânzare monede, ceasuri, butoni, ace de cravată sau chiar stilouri din aur etc. Cum experții în astfel de obiecte de colecție sunt destul de rari, puteți da de un chilipir, în cazul unor astfel de obiecte, decât în cazul bijuteriilor din aur. Așa că, dacă sunteți colecționar de monede sau ceasuri de aur, de exemplu, nu evitați casele de amanet.

Sfaturi de evaluare a aurului

Cel mai simplu mod în care puteți evalua valoarea unui obiect din aur sau argint este acela de a lua în considerare valoarea sa ca lingou. Aceasta este valoarea brută dacă acesta ar fi topit și reciclat, pe baza greutății și purității sale. Prin urmare, mai întâi, verificați greutatea obiectului dvs. de aur, de preferință cu o pereche de cântare digitale. Cu cât obiectul este mai greu, cu atât este mai valoros.

În al doilea rând, utilizați experiența unui bijutier pentru a examina aurul achiziționat. Aurul este, de obicei, inscripționat, pentru a-i fi cunoscută puritatea. Acest lucru se găsește, de obicei, pe spatele bijuteriilor. Cel mai adesea, aurul este amestecat cu un alt metal, cum ar fi cuprul. În general, puritatea este exprimată în părți de 24 sau în părți la 1000. În ambele cazuri, dacă marca este mai mare și valoarea articolului  este mai mare. Spre exemplu, aurul de 14k (585) este de fapt un aliaj care conține 58% aur pur, cel de 18k (750) conține 75% aur pur, cel de 22k (917) conține 81% aur pur și cel de 24k (999) conține 99,9% aur pur.

În al treilea rând, ia în considerare obiectul în sine: dacă este o bijuterie de colecție sau o monedă (la fel), s-ar putea să merite mai mult decât simpla sa greutate în aur.

Atenție!

Nici cei pentru care magia și ezoterismul sunt importante nu ar trebui să evite casele de amanet. Aurul, conform credinței populare, are proprietatea unică a acumulării de energie umană. Plus că nu numai că o conservă, ci o și transferă următorului proprietar, conform acelorași credințe. Acesta este motivul pentru care mulți se tem să cumpere obiecte din aur purtate de alții. 

Și totuși, aceleași credințe populare oferă și soluții de „curățare” a aurului de astfel de energii „negative”. Sunt destul de simple și nu vor necesita mult efort de la noul proprietar al bijuteriei.

O primă soluție recomandată este plasarea produsului achiziționat într-un recipient cu apă de izvor și punerea acestuia în congelator, peste noapte. Dimineața, după dezghețare, inelul va fi absolut „curat”. 

O altă metodă este „curățarea” sa la biserică, prin intermediul rugăciunilor și sfințire.

O opțiune radicală este topirea aurului și prelucrarea sa într-o nouă bijuterie.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.