Cum trebuie să te pregătești pentru o ecografie mamară?

0

Ecografia mamară este o metodă imagistică utilizată pentru investigarea sânilor cu ajutorul ultrasunetelor. Aceasta poate fi efectuată într-un centru medical unde există aparatură specială și dedicată acestei investigații. În general, un centru medical include mai multe specializări, precum cabinete de reumatologie, alergologie, ginecologie, cabinet cardiologie și bineînțeles, ramurile ecografiilor.

Ecografia mamară este o metodă imagistică utilizată pentru investigarea sânilor cu ajutorul ultrasunetelor. Aceasta poate fi efectuată într-un centru medical unde există aparatură specială și dedicată acestei investigații. În general, un centru medical include mai multe specializări, precum cabinete de reumatologie, alergologie, ginecologie,  cabinet cardiologie și bineînțeles, ramurile ecografiilor.

Femeile de toate vârstele pot avea parte de o ecografie mamara, aceasta fiind o procedură nedureroasă, neiradiantă și neinvazivă. Despre această procedură vom discuta în rândurile următoare și vom vedea cum trebuie să se pregătească doamnele și domnișoarele care urmează să aibă parte de o ecografie a sânilor.

Pregătirea pentru examinarea sânilor și efectuarea procedurii

Trebuie făcută precizarea că nu este necesară o pregătire specială înaintea unei ecografii mamare, dar este recomandată evitarea utilizării loțiunilor, pudrelor și parfumurilor chiar înainte de examinarea sânilor pentru că este posibil ca aceste produse să scadă calitatea imaginilor obținute. De preferat ar fi ca sânii femeilor să fie examinați între zilele 5 – 10 ale ciclului menstrual.

Pentru o astfel de procedură, femeile trebuie să se dezbrace de la brâu în sus, iar pentru a efectua procedura, medicul va aplica gel pe piele. Apoi va utiliza un transductor pe care îl va presa ușor și îl va coordona pe toată suprafața sânului evaluat.

Ecografia mamară durează de obicei între 15 și 30 de minute, iar în anumite situații este posibil să fie nevoie de unele modificări ale poziției pentru a obține cât mai multe informații. Se poate insista mai mult asupra unei zone, în funcție de patologie, și se solicită de cele mai multe ori ridicarea unui braț deasupra capului.

Există riscuri ale ecografiei mamare?

Datorită faptului că este o examinare a sânilor care nu folosește radiație ionizată, ecografia mamară nu prezintă niciun risc. Sunt folosite aceleași ultrasunete precum în cazul monitorizării femeilor însărcinate. În ceea ce privește riscul de a se transmite unele ciuperci sau bacterii de la o pacientă la alta prin intermediul transductorului, acesta este nul deoarece la finalul fiecărei examinări, transductorul va fi curățat cu atenție și dezinfectat.

Acestea sunt așadar cele mai importante informații pe care trebuie să le cunoască fiecare femeie care urmează să fie supuse unei astfel de examinări a sânilor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.