Cum să-ți îmbunătățești somnul: 7 idei simplu de pus în practică

0

Dacă te confrunți cu oboseala cronică și ai senzația că nu te odihnești niciodată suficient, nu ești singurul. Foarte multe persoane acuză probleme cu somnul, iar cauzele pot fi dintre cele mai diverse.

Cu toate acestea, trebuie să știi că există câteva soluții rapide și eficiente pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului. Iată câteva dintre cele mai bune, pe care le poți pune în practică începând chiar de astăzi!

1. Setează-ți limite pe telefonul mobil

Lumina albastră a ecranelor este, în prezent, principalul vinovat pentru odihna de slabă calitate. Dacă dai scroll pe rețelele sociale timp de zeci de minute, apoi lași telefonul pe noptieră și încerci să dormi, sunt șanse foarte mari să nu reușești.

De aceea, pentru a avea un somn mai bun, setează limite pe telefon, astfel încât să nu-l mai folosești cu cel puțin o oră înainte de culcare. Poți folosi limite de tip notificare sau aplicații care blochează Facebook, Instagram și YouTube după o anumită oră.

2. Nu te uita la televizor cu o oră înainte de somn

Lumina albastră nu vine doar de la ecranul telefonului, ci și de la cel al televizorului. Nu contează dacă urmărești show-uri TV sau seriale pe Netflix – ulterior nu vei putea adormi, iar când vei reuși, somnul tău nu va fi unul calitativ.

Așadar, obișnuiește-te să înlocuiești filmul de seară cu o lectură. Organismul tău îți va mulțumi!

3. Fă un automasaj cu ulei esențial

Masajul este o metodă excelentă de a te relaxa, de a detensiona musculatura și de a calma sistemul nervos.

Nu trebuie să te duci neapărat la un salon de masaj. Poți practica automasajul acasă, chiar înainte de culcare, folosind un mix de ulei de cocos și câteva picături de ulei esențial de lavandă. Aceasta din urmă are un efect calmant instantaneu!

4. Investește într-o saltea de calitate

De multe ori, ai un somn agitat din cauza unei saltele vechi sau nepotrivite. Suprafața pe care dormi îți influențează odihna mai mult decât crezi. În cazul în care coloana vertebrală și musculatura nu se pot relaxa complet, într-o poziție normală, te vei trezi de multe ori sau, dimineața, vei avea senzația de corp înțepenit.

Pentru a evita aceste lucruri, investește într-o saltea superioară de calitate, cu proprietăți calmante sau cu straturi din diferite materiale precum latexul sau aloe vera. Este un produs care îți va îmbunătăți enorm calitatea somnului!

5. Fă exerciții de respirație sau meditații ghidate

Iată un obicei simplu de pus în practică, pentru care nu ai nevoie de niciun fel de echipament. Așează-te în pat, într-o postură comodă – în șezut, cu picioarele încrucișate sau culcat pe spate, cu brațele pe lângă corp. Respiră adânc pentru 4 secunde, reține respirația pentru 4 secunde, apoi expiră timp de 8 secunde. Repetă de mai multe ori.

Iar dacă nu ai mai încercat meditația sau exercițiile de respirație, poți opta pentru o variantă ghidată – ai o mulțime de variante pe YouTube sau pe aplicațiile specializate.

6. Practică yoga restorativă

O altă metodă ușoară și foarte plăcută de a-ți îmbunătăți somnul este o sesiune de yin yoga sau yoga restorativă. Poți practica direct în pat, sub pătură, nefiind nevoie de mișcări solicitante, ci doar de stretching blând.

Îți vei regla respirația, mintea se va elibera de gânduri intruzive, iar tu vei dormi mult mai bine!

7. Fă sport în timpul zilei

Nu subestima niciodată ce poate face o oră de mișcare! Deseori, nu poți dormi deoarece corpul nu a avut ocazia de a folosi toată energia pe parcursul zilei. Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care ai un job static, la birou.

Așadar, dacă vrei să adormi repede seara și să te trezești odihnit, fă o formă de sport în timpul zilei. Poate fi alergare, mers pe bicicletă, dans sau orice antrenament care îți pune sângele în mișcare!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.