Coaliție împotriva cancerul pulmonar – News 24 Romania

0

 Parteneriatul strategic Lung Ambition Alliance a fost lansat, marți, în România, în colaborare cu Institutul Oncologic Cluj-Napoca (IOCN), scopul acestei coaliții globale fiind dublarea ratei de supraviețuire la 5 ani până în anul 2025 pentru pacienții cu cancer pulmonar.

Directorul medical al Institutului Oncologic „Ion Chiricuță” Cluj-Napoca (IOCN), Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că pacienții cu cancer pulmonar tratați de o echipă multidisplinară trăiesc mai mult.

„S-a lansat la Cluj-Napoca parteneriatul strategic Lung Ambition Alliance, o coaliție globală împotriva cancerului pulmonar, fiind o onoare pentru IOCN să fim parte a acestei coaliții. Scopul acestui parteneriat este de a dubla rata de supraviețuire la 5 ani până în 2025 în cazul pacienților cu cancer pulmonar. Pacienții tratați de o echipă multidisplinară trăiesc mai mult decât cei tratați la întâmplare”, a spus Achimaș – Cadariu.

Medicul Tudor Ciuleanu de la IOCN a declarat, la rândul său, că, practic, în fiecare an, la nivel mondial, din cauza cancerului pulmonar dispare echivalentul populației unui oraș cam cât Bucureștiul, iar la nivel național al unui oraș precum Sinaia.

„Fumatul rămâne principala cauză a cancerului pulmonar, reprezintă 85% din decese. Obiectul proiectului, de a dubla rata de supraviețuire la 5 ani până în 2025, este unul foarte ambițios”, a spus acesta.

Specialiștii oncologi au precizat că rata de supraviețuire la 5 ani reprezintă procentul persoanelor care vor fi în viață la 5 ani după diagnosticare.

„Această rată este în cazul cancerului pulmonar de 20%, ceea ce înseamnă că, dintr-un total de 100 de pacienți, doar 20 vor fi în viață la 5 ani după diagnosticare”, au explicat aceștia.

Partenerii coaliției la nivel global sunt Asociația Internațională pentru Studiul Cancerului, Coaliția Globală împotriva Cancerului…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.