Cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap și cum le gestionezi

0

Durerile de cap sunt o afecțiune extrem de frecventă. Potrivit specialiștilor, majoritatea oamenilor se confruntă cu dureri de cap, la un moment dat, în viața lor. Aceste dureri dispar, de obicei, singure, după un timp relativ scurt – de exemplu, în cazul celor provocate de un post alimentar –, sau cu ajutorul analgezicelor ușoare. Unele persoane suferă, însă, de dureri de cap severe, astfel încât au nevoie de un medic pentru a obține un tratament corect, care să ducă la ameliorare. 

 

Femeile adulte sunt mai des afectate de dureri de cap decât bărbații, iar problemele sunt frecvent asociate cu ciclul menstrual. Pe măsură ce îmbătrânesc, femeile și bărbații au, în general, mai puține dureri de cap, iar durerea este mai puțin severă. Durerile de cap pot avea mai multe forme: cefaleea de tensiune, durerea produsă de sinuzită și migrena. În cazuri rare, durerile de cap pot indica o tulburare mai gravă, care necesită asistență medicală imediată. Iată, mai jos, care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap și când să ceri sfatul unui medic.

Cauzele principale ale durerilor de cap

Majoritatea durerilor de cap nu au o cauză specifică și sunt ușoare. Există, însă, cauze mai grave, precum meningita, hemoragia cerebrală, glaucomul, boala Horton și chiar adenocarcinomul la colon. Ele rămân, totuși, excepționale și necesită examinări suplimentare. Durerile de cap mai pot fi de origine neurologică, oftalmologică sau pot fi provocate de osteoartrită. În concluzie, există două mari categorii de dureri de cap: cefaleea primară, care nu este un simptom al unei alte boli, și cea secundară. Durerile provocate de sinuzită, migrenele și cefaleea de tensiune sunt cele mai întâlnite.

Sinuzita

Alternarea temperaturilor crescute și scăzute și a perioadelor de uscăciune și umiditate pune un anumit stres pe sinusuri, provocând apariția unei dureri de cap ascuțite, care iradiază spre ochi sau dinți. Sinuzita are simptome de acest tip și este adesea consecința unei boli din sfera ORL, cum ar fi rinita cronică sau alergia cronică. Dacă ești predispus la alergii cronice sau suferi de rinită cronică și ai senzația de nas înfundat pe termen lung, încearcă să rezolvi problema cât mai repede. Clătește-ți nasul regulat folosind soluție cu apă marină și evită diferențele de temperatură și presiune (în avioane, la scufundări etc.) Dacă ai dureri severe și persistente în jurul ochilor și al frunții, iar ele se agravează atunci când te apleci, probabil că suferi de sinuzită și, în acest caz, trebuie să consulți imediat medicul ORL. Sinuzita poate fi frecvent bacteriană, iar în multe cazuri, vor fi necesare antibioticele. De asemenea, este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală pentru rezolvarea problemei. Netratată la timp, sinuzita poate da complicații ca bronșita cronică sau pneumonia.

Migrena

O migrenă este o durere de cap care apare brusc, cu excepția anumitor cazuri, în care este precedată de o aură. Aceasta din urmă reprezintă un fenomen neurologic care poate avea mai multe manifestări, în ora care precede migrena propriu-zisă: efecte vizuale precum fulgere, linii colorate, vedere dublă sau pierderea acesteia, amorțeală, dificultăți de vorbire. Din nefericire, migrena poate dura de la câteva ore până la câteva zile. Este o durere asociată cu senzația de palpitații în cap, moderată sau severă ca intensitate, iar gravitatea ei sporește odată cu efectuarea activităților obișnuite. Migrena este frecvent asociată cu alte manifestări, ca greața, vărsăturile, fotosensibilitatea sau intoleranța la zgomote.

Cefaleea de tensiune

Cefaleea de tensiune este cea mai frecventă durere de cap, în unele țări afectând două treimi din populația adultă. Durerea este asociată cu o senzație de tensiune în cap, este continuă, dar moderată, afectează ambele părți ale craniului, ca o cască, și nu este însoțită de greață sau vărsături, ca migrena. Este agravată de stările de stres, iar simptomele se ameliorează în perioadele de relaxare. 

 

În cele mai multe cazuri, durerile de cap sunt ușoare și dispar rapid. Totuși, dacă durerea este bruscă, violentă și însoțită de paralizie, slăbiciune sau confuzie, aceasta ar putea fi simptomul unui accident vascular cerebral. Asociată cu febră și vărsături, ar putea indica o meningită, iar însoțită de dureri oculare, ar putea fi semnul unui glaucom acut. Nu ezita să consulți rapid un specialist, pentru a evita probleme mai grave, potențial fatale.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.