Cele mai bune practici agricole pentru îngrijirea pomilor fructiferi
Înflorirea pomilor fructiferi semnalează sosirea primăverii, însă pentru pomicultori luna martie și luna aprilie sunt luni cheie. După cum știm cu toții, livezile de pomi fructiferi au nevoie de atenție și îngrijire deosebită la începutul primăverii. Tăierea, fertilizarea și stropirea pomilor au o mare influență asupra combaterii bolilor și dăunătorilor, dar și asupra producției de fructe. Întrucât consumatorii sunt tot mai preocupați de calitatea produselor consumate, respectarea unor bune practici agricole asigură cultivarea fructelor în cel mai bun mod, protejând sănătatea oamenilor, dar și a mediului înconjurător.
Trucuri pentru stropirea eficientă a pomilor fructiferi
Îngrijirea pomilor fructiferi presupune o muncă continuă pe tot parcursul anului. Fiecare soi poate avea o nevoie diferită de tăiere, însă atunci când tai copacii trebuie să te asiguri că operațiunea se face în mod corect. Fie că folosești un foarfece sau un fierăstrău, atunci când îndepărtezi o ramură, tăierea se face aproape de trunchi. Pe lângă tăierile de rodire, pomii fructiferi au nevoie de tratamente speciale pentru a asigura cele mai productive recolte. Pentru recoltele bogate, pomicultorii trebuie să fertilizeze pomii în timpul sezonului de creștere. Cunoașterea momentului optim de pulverizare și a tipului de tratament pomi fructiferi primavara asigură o stropire eficienta și o protecție maximă a culturii.
Aplicarea tratamentelor fitosanitare previne apariția bolilor și asigură sănătatea livezilor. Majoritatea pomicultorilor aplică cinci-șase tratamente pe sezon iar primul tratament al pomilor se face imediat după prima tăiere. Dacă vrei să asiguri cel mai bun start pentru plantație, aplică primul tratament atunci când temperaturile ajung la cinci grade Celsius. Stropirea se face, de regulă, în zilele însorite, fără ploi, vânt puternic sau precipitații, după ce frunzele pomilor au căzut. Pentru a preveni apariția și răspândirea bolilor fungice și bacteriene se recomandă stropirea pomilor primavara cu fungicide. În unele cazuri este necesară aplicarea fungicidului de mai multe ori pe parcursul sezonului pentru protejarea pomilor fructiferi împotriva diferitelor boli precum: rapăn, făinare, focul bacterian al rozaceelor, monilioza, sau alte boli de depozitare. Rapănul mărului provoacă deformarea, crăparea și căderea prematură a fructelor. Stropirea plantatiilor de cireș și vișin vor preveni apariția dăunătorilor care afectează florile, frunzele, lăstarii dar și fructele. Cele mai cunoscute boli sunt: monilioza, antracnoza și pătarea roșie.
Tratamentele fitosanitare au ca scop protejarea pomilor și a fructelor pe tot parcursul anului, dar și combaterea bolilor care pot afecta și diminua considerabil producția.
Modul de aplicare a tratamentelor
O rutină de îngrijire corectă va menține copacul puternic și sănătos și te va ajuta să previi eventuale pagube importante. Tratamentele sunt esențiale pentru sănătatea pomilor fructiferi din plantații, livezi și grădini. Pomii fructiferi sunt atacați de numeroși agenți patogeni pe tot parcursul perioadei de vegetație. De aceea, este important să se aplice primul tratament la finalul lunii februarie sau începutul lunii martie. Pe lângă momentul optim de efectuare a tratamentului, produsele folosite sunt la fel de importante. Combinația optimă dintre substanțele active și tehnologia de protecție vor asigura starea fitosanitară perfectă a pomilor fructiferi.
Stropirea pomilor fructiferi cu fungicide cu spectru larg reduce în mod considerabil timpul de aplicare. Ingredientele active cu acțiune preventivă și curativă sunt eficiente împotriva făinării, a rapănului și a bolilor de depozitare. Pe lângă eficacitatea ridicată si performanța remarcabilă chiar și în condiții climatice dificile, fungicidele cu tehnologie proactivă acționează preventiv și stimulează mecanismele naturale de apărare a plantei.
Tratamentele fungicide îmbunătățesc semnificativ calitatea fructelor atunci când sunt aplicate corespunzător, la momentul potrivit, întrucât fiecare pom fructifer are propriul program de aplicare a fungicidelor, în funcție de bolile care îl amenință. Pentru combaterea făinării la meri și peri se recomandă utilizarea fungicidelor polivalente, care sunt ușor de folosit și asigură producții de bună calitate.
Pentru a asigura eficacitatea aplicării tratamentelor, trebuie acordată o mare atenție și echipamentelor folosite pentru pulverizarea produselor fitosanitare. Acest aspect este important atât pentru siguranța celui care aplică tratamentul, cât și pentru a oferi o ingrijire mai bună pomilor fructiferi. Dacă intenționezi să utilizezi pulverizatoare cu duze convenționale, trebuie să știi că viteza de avans nu trebuie să depășească șase kilometri pe oră. Pentru cei care doresc să pulverizeze cu o viteză mai mare, se recomandă utilizarea unei duze groase. Aceasta asigură o mai bună manevrabilitate și reduce riscul de deviere. Indiferent de echipamentul de aplicare, este important sa efectuezi calibrări regulate cu ajutorul apei. Aceste calibrări vor evalua capacitatea de pulverizare și vor favoriza curățarea conductelor.