Ce trebuie să știi dacă vrei să prelucrezi lemn?

0

Prelucrarea lemnului poate lua multe forme, de la un mini atelier la tine acasă, unde poți să faci sculpturi, piese de mobilier sau să repari una-alta prin gospodărie, la ateliere specializate de prelucrare a lemnului, cu un volum mare de lucru și cu produse în serie.

Indiferent de tipul de prelucrare, cine lucrează cu lemnul trebuie să aibă în vedere anumite aspecte ale prelucrării acestuia, care se pot aplica atât în atelierele specializate, cât și în cele mai mici, de hobby.

Dar ce ar trebui să știi dacă acum începi și vrei să prelucrezi lemn?

Cu ce lemn să lucrezi?

În funcție de proiectul pe care vrei să-l începi, poți ori să refolosești ce lemn ai (mobilă veche, scândurile unui gard vechi sau scânduri pe care nu le-ai folosit până acum), ori poți să cumperi lemnul de care ai nevoie. Dacă trebuie să cumperi lemnul, poți să încerci la magazinele de bricolaj, iar dacă nu găsești lemnul de care ai nevoie, atunci o să fie nevoie să faci o cercetare mai amănunțită de unde poți să achiziționezi lemnul dorit.

Dacă nu ai experiență, atunci este recomandat să lucrezi cu lemn dintr-o specie mai moale, astfel încât munca să fie mai ușoară și lemnul mai ușor de prelucrat.

Atunci când achiziționezi lemnul, nu contează doar specia. Trebuie să ai în vedere și umiditatea lui, în funcție de proiectul la care lucrezi și trebuie analizat cu atenție de noduri, găuri de insecte, crăpături sau mucegai pentru a nu avea probleme pe viitor.

Cu ce scule să lucrezi?

Sculele de prelucrare a lemnului sunt variate, în funcție de prelucrarea dorită și de experiența pe care o ai.

Sculele tradiționale sunt de nelipsit din orice atelier și pot fi folosite cu o relativă ușurință de către oricine, indiferent de nivelul de experiență. Un ciocan și un fierăstrău trebuie să fie mereu la îndemână în orice atelier, iar pentru proiectele unde ai nevoie de detalii, te poți ajuta de un set de dălți. Iar pentru a îndrepta sau netezi, poți folosi o rindea.

Pentru atelierele cu volum de muncă mai mare, sculele electrice pot să reducă timpul de lucru considerabil și te ajută să duci la bun sfârșit mai multe proiecte. Printre sculele electrice necesare într-un atelier mai mare amintim:

  • bormașina, bună atât pentru găuri cât și pentru înșurubări;
  • mașină de frezat de la Danibrum, bună pentru îndepărtarea stratului exterior al lemnului;
  • fierăstrău pendular, bun pentru a tăia lemnul mai rapid și cu efort mai mic.

Alte sfaturi pentru prelucrarea lemnului

Atunci când lucrăm cu lemnul trebuie să fim exacți, așa că este mai bine să măsori de mai multe ori și să tai o singură dată. Poți folosi creioane pentru a nota pe lemn locurile unde trebuie să fie tăieturi sau găuri.

Ai grijă de scule. Acestea trebuie să fie curățate după fiecare lucrare, iar lamele trebuie să fie bine ascuțite. Pentru a face lucrări de calitate, sculele trebuie să fie tot timpul curate.

Pentru suprafețe fine, poți să șlefuiești lemnul cu hârtie de șlefuit sau bureți abrazivi cu granulație mică.

Ai grijă la șuruburile pe care le folosești în lemn. Acestea trebuie să fie de aceeași dimensiune cu găurile. Dacă acestea sunt prea mici, prinderea nu va fi sigură, iar cele prea mari pot crăpa lemnul.

Folosește întotdeauna echipament de protecție. Chiar dacă lucrezi la un proiect mai mic sau esențial dacă lucrezi la proiecte mai mari, echipamentul de protecție este ncesar în orice atelier.

Acestea sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să prelucrezi lemn. Indiferent de proiectul tău, folosește sculele potrivite și protecția necesară, pentru a avea un rezultat de calitate. Spor la treabă!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.