Ce este steriletul? – News24.ro

0

Dispozitivul intrauterin sau steriletul este o metoda contraceptiva utilizata pe scara larga, care este introdus si pozitionat de medicul ginecolog in interiorul cavitatii uterine. Este alcatuit dintr-un mic filament de plastic, lung de aproximativ 3 cm, realizat radio-opac cu adaugarea de saruri de bariu pentru a permite vizualizarea radiologica.

Poate avea diferite forme: „T” pana la „7” sau „Y”. In contact cu peretii uterini, steriletul stimuleaza o reactie inflamatorie locala sterila (care nu este mediata de germeni) in partea uterului careia i se atribuie efectul contraceptiv, adica are loc un fel de reactie de respingere cauzata de producerea de substante toxice. Pacienta va avea contractii locale si uterine care exprima incercarea uterului de a expulza si de a se elibera de corpul strain. In acest fel, mediul intrauterin devine ostil la aparitia conceptiei (intalnire intre ovul si spermatozoon) sau la implantarea ovulului fecundat in uter. Pentru a-si creste eficacitatea, la materialul plastic se adauga substante active farmacologice, cum ar fi cupru, argint sau progesteron, care cresc reactia inflamatorie si, prin urmare, puterea contraceptiva, adica capacitatea de a preveni sarcina este mai mare.

Steriletul nu este insa realizat pentru a amana manestruatia. Cum poti amana menstruatia? Exista diferite metode, de la pilulele contraceptive, pana la anumite vitamine. Atentie insa: poti experimenta diverse dereglari hormonale pe care le vei vindeca greu.

Cand poate fi introdus steriletul

Steriletul este, in general, introdus in uter in timpul ovulatiei sau imediat dupa ciclu. Motivul principal este ca in aceasta etapa suntem siguri de absenta unei sarcini. Cu alte cuvinte, daca femeia isi doreste acest lucru si poate exclude cu siguranta o sarcina, fiecare moment al ciclului poate fi potrivit. Un al doilea motiv, chiar daca nu este obligatoriu, este legat de simplitatea mai mare a operatiei si disconfortul mai mic pentru pacient….

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.