Ce este scorul APGAR? – SuperLifestyle.ro

0

Toti copiii primesc la nastere o nota. Este vorba despre scorul APGAR, un indice al sanatatii copilului, care se bazeaza pe 5 parametri fundamentali si care a salvat viata a milioane de nou-nascuti. Iata cum functioneaza.

Indicele APGAR si-a luat numele de la pediatra care l-a dezvoltat in anii ‘50, Virginia Apgar. Fiecare litera din acest acronim reprezinta o examinare care trebuie facuta nou-nascutului de catre medicul obstetrician.

Indicele APGAR este un examen clinic efectuat nou-nascutilor imediat dupa nastere. Aceasta evaluare este realizata de medicul obstetrician in colaborare cu neonatologul si cu asistentele care sunt prezente in primele clipe de viata ale bebelusului.

Prin intermediul a cinci parametri de baza, datorita indicelui APGAR se analizeaza si se evalueaza starea generala de sanatate a nou-nascutului.

Fiecare dintre acesti parametri are un scor de 0, 1 si 2. Rezultatul maxim este de 10, fapt care inseamna ca micutul este in stare perfecta de sanatate. Orice rezultat sub aceasta valoare optima va necesita o examinare suplimentara in raport cu parametrul care nu indeplineste cerintele.

Functionarea indicelui APGAR incepe de la primul minut al vietii pentru a evalua nivelul de toleranta al nou-nascutului in procesul nasterii si posibilele sale suferinte. Fiecare dintre teste se desfasoara in aproximativ un minut, deci cinci minute sunt suficiente pentru a cunoaste starea generala a copilului. Permite diminuarea ratei mortalitatii si prezicerea posibilelor probleme de sanatate si indicarea unor tratamente eficiente si imediate.

Fiecare litera din acronim reprezinta denumirea in limba engleza a unui test care trebuie efectuat, astfel:

A – Appearence (colorit)
P – Pulse (puls, ritm cardiac)
G – Grimace (reactii reflexe)
A – Activity (tonus muscular)
R – Respiratory effort (activitate respiratorie).

rima evaluare efectuata este legata de culoarea pielii copilului. Daca este normala, pediatrul va adauga 2 puncte, 1 daca cel mic are…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.