Ce ar trebui să ştii despre testele genetice

0

Structura noastră genetică este cea care dictează felul în care corpul nostru se dezvoltă, felul în care arătăm, dar şi modalitatea prin care organismul nostru se autoreglează. Aşadar, putem spune că, parţial, destinul nostru e scris în gene. Atunci când aceste gene sunt anormale sau deteriorate, pot duce la apariţia unor boli grave. Aceste mutații genetice pot fi ereditare sau pot avea loc absolut întâmplător şi de multe ori sunt transmise mai departe generaţiilor următoare. O mutație genetică poate fi singura cauză a unei boli, deşi  majoritatea afecţiunilor apar dintr-un cumul de factori genetici și de mediu. Ce poţi face pentru a-ţi controla mai bine starea de sănătate? Testele genetice te pot ajuta. Iată cum!

Identifică mutaţii

Testarea genetică analizează genele tale, pentru a verifica dacă există sau au apărut eventuale mutații. Testul este simplu, nedureros şi se face folosind o probă de sânge, de salivă sau de țesut. Cum îţi dai seama dacă ar trebui să-ţi faci un astfel de test? Ei bine, sunt numeroase situaţii în care testarea genetică este recomandată. În primul rând, doctorul tău, după ce a primit toate informaţiile privind istoricul tău medical şi cel al familiei tale, poate decide să îţi recomande teste pentru anumite boli genetice, cum ar fi Huntington sau Parkinson. În al doilea rând, un test genetic te poate ajuta să identifici riscul apariţiei unei anume boli care poate fi, cel puţin teoretic, prevenită, cum ar fi cancerul de san. În ultimul rând, dar nu mai puţin important, testele genetice pot fi utilizate pentru a determina opţiunile de tratament pentru o boală. De exemplu, dacă suferi de obezitate, testul genetic Nutrition Sensor ajută la crearea unui profil genetic unic, care te va ajuta să urmezi o dietă adaptată la nevoile tale pentru a maximiza pierderea în greutate într-un mod sănătos.

Calea către starea de bine

Dacă istoricul medical al familiei te face să crezi că ai putea fi expus riscului unei boli genetice, este important să discuţi acest aspect cu medicul tău de familie. Acesta te poate îndruma către un specialist, care va examina istoricul familial și îţi va oferi cele mai bune soluţii. Cel mai probabil, specialistul îţi va pune numeroase întrebări despre starea ta de sănătate, dar şi cea a rudelor de sânge. În acest context este bine să discuţi cu membrii familiei tale care au avut probleme de sănătate, astfel încât să-i poţi furniza medicului răspunsuri corecte. Pe baza unor astfel de informaţii, un specialist poate face o evaluare a riscului la care eşti supus, ceea ce poate fi determinant în decizia ta de a face sau nu teste genetice. Dacă unul dintre membrii familiei tale are deja o boală care ar putea fi ereditară, ar fi recomandat ca această persoană să îşi facă, mai întâi, testele genetice. Rezultatele vor indica dacă boala sa a fost transmisă sau a apărut spontan.

Mai bine informat, mai bine pregătit

Testele genetice îţi permit să ai o evaluare mult mai bună a stării tale de sănătate şi să ştii la ce să te aştepţi. Toate aceste informaţii îţi oferă putere, pentru că poţi face alegeri mai înţelepte pe baza lor. Un rezultat pozitiv al testului genetic confirmă că ai o mutaţie a unei anumite gene, ceea ce crește riscul de boală, dar nu garantează că vei avea boala. Totuşi, înseamnă că ai putea transmite mutația copiilor tăi.

 

Pe de altă parte, un rezultat negativ al testului înseamnă că nu ai modificarea genei, că boala nu apare în familia ta sau că nu ți-a fost transmisă. Din păcate, un rezultat negativ nu garantează că nu vei suferi niciodată de boala pentru care te-ai testat.

 

Chiar dacă doar un medic este în măsură să-ţi spună dacă ai sau nu nevoie de acest tip de teste, trebuie luat în considerare şi aspectul psihologic. În urma testului este posibil să te simţi uşurat şi mai puţin îngrijorat cu privire la apariţia unei anumite boli, dar este posibil să îţi crească nivelul de stres dacă testul este pozitiv. În astfel de situaţii, mai ales după un rezultat pozitiv al testului, dacă te simţi deprimat sau anxios, nu ezita să ceri ajutor de la un consilier psihologic, care te poate ajuta să-ţi creezi o viziune mai puţin sumbră şi mai curând proactivă.  

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.