Câte tipuri de ecografii există și când sunt recomandate?

0

Ecografia este o investigație care utilizează ultrasunetele (sunete de înaltă frecvență) pentru a prelua imagini ale structurilor interne. Există mai multe tipuri de ecografii, în funcție de structurile care pot fi vizualizate cu ajutorul lor. La rândul lor, acestea pot avea claritate diferită (2D, 3D, 4D, HD) și se pot  face extern (prin deplasarea unei sonde cu gel pe piele) sau intern (minim-invaziv). 

Ecografia funcționează pe un principiu simplu. Sonda ecografică transmite ultrasunetele care se lovesc de structurile interne și creează ecouri. Ecourile sunt preluate de aparat sub forma unei imagini în mișcare, în timp real. 

 

Ecografia se utilizează pentru a diagnostica unele afecțiuni de structură (tumori, chisturi, noduli etc.), pentru monitorizarea sarcinii și dezvoltării fătului sau pentru ghidajul unor intervenții. Iată care sunt tipurile de ecografii și când se efectuează.

Ecografie abdominală

Ecografia abdominală este una dintre cele mai utilizate tipuri de ecografii și se efectuează extern. Recomandată inclusiv în cadrul investigațiilor de rutină, ecografia abdominală ajută la vizualizarea organelor din abdomen:

  • Stomac;
  • Pancreas;
  • Splină;
  • Ficat;
  • Vezică biliară;
  • Rinichi;
  • Apendice;

 

Ecografia abdominală este recomandată atunci când pacientul prezintă simptomele unor afecțiuni la nivelul acestor organe.

Ecografia tiroidiană

Ecografia tiroidiană ajută la explorarea glandei tiroide, situate la nivelul gâtului. Mai exact, sunt examinate dimensiunile și structura glandei și sunt detectați eventualii noduli. Investigația are loc atunci când un pacient este suspect de o boală la nivelul tiroidei – spre exemplu, atunci când se identifică structuri anormale la palpare. Ecografia tiroidiană se efectuează și în timpul recoltării de probă pentru biopsie (analiză de țesut).

Ecografia cardiacă

Ecografia cardiacă ajută la depistarea unor boli cardiovasculare, prin examinarea inimii și vaselor de sânge de la nivelul ei. Ecografia se recomandă în cazul pacienților care au suferit un infarct de miocard sau celor care prezintă simptome ale bolilor cardiovasculare – dureri în piept, palpitații, hipertensiune etc. Aceasta se efectuează extern.

Ecografia transesofagiană

Ecografia transesofagiană se face intern, prin introducerea unei sonde ecografice subțiri în gât. Aceasta este avansată până la nivelul pieptului, de unde preia imagini ale inimii. Fiind mai apropiată de inimă, această sondă ecografică preia imagini mai detaliate ale inimii față de ecografia cardiacă. Aceasta se recomandă atunci când este nevoie de o imagine mai amănunțită a inimii. 

Ecografie pelvină

Ecografia pelvină ajută la examinarea organelor genitale interne atât la femei (ovare, uter, col uterin), cât și la bărbați (prostată, vezica seminală). De asemenea, aceasta este utilă pentru examinarea vezicii urinare. Investigația se recomandă la pacienții care prezintă simptome ce indică boli ale acestor organe. În cazul femeilor, ecografia pelvină ajută la depistarea unei sarcini, dar și la monitorizarea dezvoltării fătului. 

Ecografie Doppler

Ecografia Doppler ajută la vizualizarea vaselor de sânge, a eventualelor modificări sau blocaje la nivelul acestora (cheaguri de sânge, plăci de aterom, anevrisme). O ecografie Doppler măsoară fluxul, debitul și viteza sângelui. Pacienții care prezintă simptome ale unei circulații sangvine afectate (spre exemplu, furnicături ale membrelor), dar și cei care au suferit un accident vascular cerebral sau un infarct de miocard trebuie să facă o ecografie Doppler. 

Ecografie transvaginală

Ecografia transvaginală se efectuează prin introducerea unei sonde ecografice în vagin. Aceasta oferă o imagine detaliată a organelor genitale interne feminine. Ecografia se efectuează de rutină, dar și în cazul unor simptome. 

Ecoendoscopia

Endoscopia ecografică se efectuează prin introducerea unui tub subțire în gât, până în stomac și intestin. Tubul este prevăzut la capăt cu un transductor cu ultrasunete. Investigația ajută la depistarea cancerelor digestive, calculilor biliari, pancreatitei etc.

Ecografia transrectală

Ecografia transrectală presupune introducerea unei sonde ecografice în rect. Aceasta ajută la depistarea afecțiunilor la nivelul prostatei. Se recomandă în cazul bărbaților care prezintă simptome ale acestor afecțiuni.

Ecografia mamară

Ecografia mamară se face extern și presupune explorarea sânilor. Investigația ajută la depistarea formațiunilor anormale de la acest nivel: noduli sau tumori. Se recomandă femeilor care au dureri ale sânilor dar și celor care prezintă structuri suspecte la palpare.

Ecografia de părți moi

Acest tip de ecografie ajută la vizualizarea pielii, tendoanelor, ligamentelor, articulațiilor, tumorilor, herniilor, ganglionilor limfatici și mușchilor. Aceasta se recomandă atunci când apar modificări ale pielii sau ganglionilor ce se pot vedea sau simți la atingere. De asemenea, aceasta se face în cazul întinderilor, rupturilor musculare sau tendinoase și acumulărilor de lichide la nivelul articulațiilor. 

Ecografia craniană

Ecografia craniană se efectuează bebelușilor născuți prematur. Aceasta se realizează la nivelul fontanelei și ajută la depistarea hemoragiilor intracerebrale sau altor afecțiuni ale creierului. 

 

Așadar, există numeroase tipuri de ecografii care ajută la depistarea multor afecțiuni. Nu uita să mergi la medic anual, pentru investigații de rutină, dar și de fiecare dată când te confrunți cu diferite simptome. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.