Cât de greu sau ușor obții un diagnostic: 5 afecțiuni despre care trebuie să știi
Este adevărat că sănătatea trebuie să fie pe primul loc. Iar ca să ai grijă de sănătatea ta, este necesar să mergi la medic ca să obții un diagnostic corect. Dacă unele afecțiuni pot fi diagnosticate cu o simplă analiză de sânge, altele pot avea nevoie de mult mai multe investigații.
Tocmai de aceea, atunci când observi simptome care te pun pe gânduri, mergi neapărat la medic. Nu poți ști cât de ușoară sau anevoioasă va fi diagnosticarea corectă. Iată câteva exemple în acest sens:
Apneea în somn
Apneea în somn apare atunci când respirația se oprește timp de câteva secunde, în mod repetat, în timp ce dormi. Calitatea somnului este, astfel, afectată și te vei trezi obosit, cu gura uscată, durere în gât sau de cap. În plus, de cele mai multe ori, apare și sforăitul.
Diagnosticarea este dificilă, deoarece implică un studiu al somnului. În timpul studiului, sunt înregistrate activitatea creierului, pulsul, respirația și nivelul de oxigen. În plus, va trebui identificată și cauza care poate varia de la obezitate și amigdale mărite până la schimbări hormonale.
Guta
Guta poate afecta pe oricine. Apare brusc și se manifestă prin dureri ale articulațiilor. Atacurile de guta sunt extrem de dureroase și se pot repeta. Din fericire, guta poate fi diagnosticată destul de ușor cu ajutorul unor analize de sânge, radiografie sau ecografie articulară.
Totuși, este bine să citești mai multe despre guta, deoarece aceasta poate fi prevenită prin schimbarea stilului de viață și a alimentației. În plus, odată ce s-a instalat guta, este necesar să ţii regim şi ai nevoie de tratament pentru a preveni alte atacuri.
Autismul
Autismul face parte din afecțiunile care sunt greu de diagnosticat. Se manifestă prin dificultăți de comunicare și interacțiune, activități repetitive și interese restrânse ale copiilor. Diagnosticarea trebuie făcută cât mai devreme pentru a putea stabili tratamentul corect.
Motivul pentru care autismul este greu de diagnosticat este legat de faptul că nu se pot face analize de sânge sau alte teste medicale. Diagnosticarea implică anamneză și urmărirea comportamentului copilului. În plus, tiparele de comportament pot să difere ușor de la un copilul la altul.
Diabetul
Diabetul reprezintă o afecțiune cronică ce apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină. Astfel, organismul nu va putea regla nivelul de glucoză din sânge. Printre simptome, se numără senzația aproape constantă de sete, nevoia frecventă de a urina, oboseala sau scăderea în greutate.
Diabetul este, însă, ușor de diagnosticat cu ajutorul analizelor de sânge. Este important de știut că simptomele diabetului pot să apară brusc. În cazul diabetului de tip 2, simptomele pot fi moderate, ceea ce înseamnă că pot trece câțiva ani până când este depistată boala. Tocmai de aceea este necesar să mergi regulat la medic pentru un control de rutină.
Sindromul colonului iritabil
Sindromul colonului iritabil este o boală cronică ce afectează intestinul gros. Simptomele includ durere abdominală, crampe, balonare, diaree sau constipație. Această boală este greu de identificat, deoarece necesită o diagnosticare prin eliminare.
Mai exact, trebuie analizate toate cauzele care pot produce simptomele menționate mai sus. În plus, simptomele trebuie să fie prezente pentru cel puțin șase luni, iar disconfortul să apară pentru cel puțin trei zile pe lună, în ultimele trei luni. Doar așa va fi luată în calcul diagnosticarea cu sindromul colonului iritabil.
Așadar, există afecțiuni care pot fi diagnosticate cu o simplă analiză de sânge sau radiografie. Alte afecțiuni necesită numeroase monitorizări alte simptomelor prezente până când va putea fi pus un diagnostic. Tocmai de aceea este important să mergi la medic atunci când observi simptome îngrijorătoare. Totodată, ține cont că unele afecțiuni pot fi depistate din timp la un control de rutină.