Care sunt efectele fumatului asupra danturii
Un important factor de risc pentru bolile cardiovasculare și pulmonare, fumatul reprezintă un obicei nociv nu doar pentru sănătatea organismului, ci și pentru sănătatea danturii. Efectele fumatului asupra danturii sunt unele deloc neglijabile, în general variabile, influențate de numeroși alți factori, precum igiena orală, frecvența controalelor stomatologice sau alimentația.
Principalele efecte ale fumatului asupra danturii
Fumatul poate irita gingiile și poate crește riscul de gingivită, o afecțiune caracterizată prin sângerări gingivale, gingii inflamate și o ușoară sensibilitate gingivală. Neglijarea gingivitei are consecințe extrem de grave asupra sănătății orale, deoarece inflamația gingivală, principalul simptom al gingivitei, slăbește în mod progresiv ligamentele care susțin dinții.
Substanțele conținute de produsele pentru fumat, indiferent de tipul de produs folosit, predispun la creșterea cantității de placă bacteriană depusă, astfel că fumatul pe termen lung constituie un important factor de risc nu doar pentru gingivită, ci și pentru parodontită, cea mai severă afecțiune gingivală, o cauză principală a pierderii dinților.
Controalele regulate la stomatolog, în condițiile menținerii unei bune igiene orale, pot reduce semnificativ riscul de afecțiuni orale, inclusiv în rândul persoanelor fumătoare. Cu toate acestea, persoanele fumătoare prezintă în continuare un risc semnificativ mai mare de cancer oral, comparativ cu persoanele nefumătoare, indiferent de igiena lor orală. De asemenea, persoanele fumătoare pot remarca o modificare a culorii dinților, care devin decolorați sau capătă o nuanță maro, neagră sau galbenă.
Tratamente pentru problemele cauzate de fumat
În cazurile ușoare, în care fumatul nu a determinat afecțiuni orale, ci doar o modificare a culorii dinților, opțiunile pentru recăpătarea aspectului normal al danturii includ albirea dentară și fațetele dentare (construcții protetice folosite preponderent pentru îmbunătățirea esteticii dentare, în special la persoanele cu strungareata sau dinți neregulați).
În situațiile grave, în care fumatul a determinat apariția cariilor dentare, a gingivitei sau a altor afecțiuni orale, se impune efectuarea unor tratamente stomatologice, care pot include, printre altele, igienizare profesională a danturii, chiuretaj sub-gingival, plombe sau obturații de canal. Amânarea vizitei la stomatolog poate duce până la pierderea definitivă a dinților.
De asemenea, în cazurile severe, în care fumatul a dus la dezvoltarea tumorilor maligne, tratamentul poate presupune intervenții chirurgicale de îndepărtare a tumorilor, cât și ședințe de radioterapie sau chimioterapie (pentru neutralizarea celulelor canceroase).