Care sunt cei mai buni dezinfectanți pe care să-i folosești în locuință?

0

Majoritatea produselor de curățat de uz casnic, de la produsele de curățat universale până la săpunul de vase, conțin agenți tensioactivi, care îndepărtează grăsimile, germenii și particulele de murdărie, suspendându-i în apă pentru a putea fi spălați.

În timp ce îți speli mâinile cu apă și săpun timp de 20 de secunde poți îndepărta 97% din germeni, produsele de curățat de uz casnic sunt dezinfectanți mai buni pentru suprafețe. Pentru ca săpunul să fie eficient, trebuie să fie frecat și prelucrat într-o spumă.

Iată o defalcare a diferitelor ingrediente active din produsele de curățat pentru uz casnic și ce trebuie să cauți pentru a te asigura că utilizezi un dezinfectant eficient. 

Cum știi dacă un produs de curățare este eficient 

Produsele de curățat pentru uz casnic folosesc mulți termeni diferiți pe etichete, de la antibacteriene la igienizare și până la dezinfectare. Dar ce înseamnă de fapt? 

Pentru curățarea locuințelor, igienizarea elimină 99,9% din germeni și dezinfectarea ucide mai mult de 99,9%, dacă este efectuată corect. Un produs antibacterian înseamnă că conține ingrediente care pot ajuta la distrugerea sau încetinirea creșterii bacteriilor, deși trebuie avut grijă la acestea, deoarece săpunul antibacterian nu este mai bun decât săpunul obișnuit.  

Deși sunt agenți puternici de distrugere a germenilor, dezinfectanții nu își pot face treaba corect dacă sunt folosiți pe suprafețe murdare – deoarece murdăria și uleiul vor consuma dezinfectantul și vor proteja germenii. Se recomandă curățarea unei suprafețe cu apă și săpun înainte de a utiliza un dezinfectant. 

Atunci când cumperi un dezinfectant, ar trebui să cauți un număr de înregistrare pe produs. Acestea se găsesc de obicei pe panoul frontal sau posterior al etichetei produsului. Agenția pentru Protecția Mediului atribuie aceste numere produselor care au fost testate și dovedite că ucid germenii.

Pentru a obține o înregistrare, producătorul trebuie să prezinte agenției o mulțime de rezultate ale testelor de laborator și descrieri ale proceselor lor de fabricație. 

Cei mai buni dezinfectanți împotriva virușilor 

Pentru a preveni răspândirea virusurilor în casa ta, iată o listă de produse de curățare care s-au dovedit a fi eficiente. 

Iată cele mai comune ingrediente active ai dezinfectanților.

  • Izopropanolul sau etanolul (alcoolul) sunt dezinfectanți eficienți atunci când sunt utilizați la o concentrație suficient de mare. Majoritatea produselor de curățat care conțin alcool au cel puțin o soluție de 70%, iar produsele de dezinfectare pentru mâini ar trebui să conțină cel puțin 60% alcool pentru a fi eficiente. Acestea devin mai puțin eficiente în timp, deoarece alcoolul se va evapora. 
  • Compușii cuaternari de amoniu sunt folosiți pe scară largă ca dezinfectanți pentru suprafețe și pot fi găsiți în multe produse de curățat, inclusiv șervețele și spray-uri de dezinfectare. Cercetările au arătat că compușii cuaternari de amoniu distrug majoritatea bacteriilor, virușilor și ciupercilor.
  • Hipoclorit de sodiu (înălbitor) Ingredientul activ din înălbitor este hipocloritul de sodiu, care poate ucide viruși, bacterii li ciuperci. Înălbitorul poate fi utilizat pe suprafețe frecvent atinse, cum ar fi clanțele ușii și blaturile, dar trebuie să se usuce la aer timp de cel puțin 10 minute înainte de a șterge pentru a ucide eficient agenții patogeni. Deoarece înălbitorul poate irita pielea, trebuie să porți mănuși atunci când îl folosești.
  • Peroxidul de hidrogen nu este la fel de puternic ca înălbitorul, dar are proprietăți dezinfectante care ucid virușii și ciupercile. Studiile arată că peroxidul de hidrogen sunt mai eficienți în uciderea unor forme de bacterii decât compușii de amoniu cuaternari. Concentrația tipică de peroxid de hidrogen de 3% găsită în magazine poate fi utilizată ca dezinfectant. 

Produsele de curățat de uz casnic cu aceste ingrediente pot fi dificil de găsit în magazine și în timp ce dezinfectanții sunt cei mai eficienți în îndepărtarea microbilor, este importantă menținerea unei igiene bune a mâinilor prin spălarea frecventă. 

Nu uita să continui să cureți suprafețele casei tale frecvent și să-ți speli bine mâinile!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.