Care este cel mai bun aparat dentar în funcție de problemă

0

Aparatul dentar este un dispozitiv folosit de medicii ortodonți pentru a corecta probleme legate de alinierea și poziția dinților și malocluzia sau mușcătura greșită. Dacă în trecut nu existau prea multe opțiuni când venea vorba de aparatu dentar pe care îl vei purta, în prezent lucrurile nu mai stau așa. Există mai multe tipuri de aparate dentare, de la cele clasice, din metal, până la cele invizibile.[1] Acest lucru a dat naștere însă la o nouă întrebare: care este cel mai bun aparat dentar? Răspunsul poate varia de la o persoană la alta, în funcție de mai multe criterii, iar cel mai important dintre acestea este problema cu care te confrunți. Ți-am pregătit câteva informații despre tipurile de aparate dentare disponibile și indicațiile lor. 

Aparatul dentar metalic 

Este primul tip de aparat dentar la care ne gândim iar imaginea sa ne este atât de familiară încât aproape că nu mai are nevoie de nicio descriere. Este alcătuit din brackeți, elastice, ligaturi, fire ortodontice, benzi și inele metalice pentru molari. Fiind realizat din metal, este foarte rezistent și durabil și poate fi folosit pentru a corecta eficient chiar și cele mai severe anomalii dentare, fiind recomandat pentru orice tip de malocluzie. 

În cazul în care te preocupa prețul unui aparat dentar în Brașov și te întrebai care ar fi cea mai convenabilă variantă din punct de vedere financiar, răspunsul îl reprezintă tot aparatul dentar metalic. 

Principalele sale dezavantaje sunt aspectul său, care nu este placul tuturor, și faptul că obținerea rezultatelor dorite poate necesita mai mult timp.[1][4]

Aparatul dentar ceramic 

Aparatul dentar ceramic este similar cu cel metalic din punct de vedere al componentelor și al modului de funcționare, dar este mult mai puțin vizibil. În cazul său, brackeții sunt fabricați din ceramică, culoarea lor contopindu-se cu cea a dintelui și făcându-i mai greu de observat.  

Este la fel de eficient ca și cel metalic și poate fi folosit inclusiv pentru corectarea unor probleme mai complexe. Este însă mai puțin rezistent, se poate păta mai ușor și este și mai costisitor.[5]

Aparatul dentar lingual 

Este una dintre variantele cele mai apreciate de cei care au nevoie de aparat dentar, dar nu vor ca acesta să fie vizibil pentru cei din jur. Este realizat din aceleași materiale ca și aparatul dentar metalic, însă în loc să fie montat pe partea din față a dinților, se plasează pe suprafața internă, linguală, a dinților.[1]

Poate corecta aceleași probleme de aliniere a dinților ca și aparatele clasice, dar nu reprezintă totuși o opțiune potrivită pentru toată lumea. De exemplu, dacă dinții tăi frontali superiori ies cu mult în fața celor inferiori (medicul ortodont o va numi supraocluzie verticală sau overbite), există riscul ca brackeții să se desprindă mai des. 

De asemenea, poate irita limba, este mai costisitor decât alte aparate dentare și poate duce la apariția unei modificări a vorbirii în primele săptămâni.[2]

Aparatul dentar mobil 

Acest tip de aparat dentar este diferit de cele clasice din punct de vedere al componentelor. Este format din mai multe seturi de gutiere personalizate, realizate dintr-un materiale transparent, care pot fi scoase atunci când mănânci sau când vrei să le cureți.  

Acționează însă mai lent decât alte tipuri de aparate și nu este indicat în cazul unor probleme ortodontice majore. În general, este utilizat persoanele care au dinți ușori sau moderat înghesuiți sau au probleme minore de spațiere.[3]

 

Decizia de a opta pentru un tip sau altul de aparat dentar nu este una pe care să o poți lua singură. Dacă vrei să afli de ce fel de astfel de dispozitiv ai nevoie, fă-ți o programare la un medic ortodont. Acesta este singurul care îți poate spune care este cel mai bun aparat dentar pentru tine. 

 

Bibliografie: 

  1. „Everything You Need to Know about Braces.” Verywell Health, 2022, www.verywellhealth.com/braces-5219471. Accessed 16 Nov. 2022.
  2. Joy, Rebecca. „Lingual Braces: The Upside and Downside of Braces on the Back Side.” Healthline, Healthline Media, 17 June 2019, www.healthline.com/health/lingual-braces-2. Accessed 16 Nov. 2022.
  3. Marta, Suzanne. „Invisible Aligners for Teeth.” WebMD, WebMD, 23 Sept. 2013, www.webmd.com/oral-health/invisible-orthodontic-aligners#1. Accessed 16 Nov. 2022.
  4. Santhakumar, Sasha. „What to Know about Metal Braces.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 7 Feb. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/metal-braces-uses-costs-benefits-and-more-2. Accessed 16 Nov. 2022.
  5. „What to Know about Ceramic Braces.” WebMD, WebMD, 16 Apr. 2021, www.webmd.com/oral-health/what-to-know-about-ceramic-braces. Accessed 16 Nov. 2022.
Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.