Candidoza orală: când trebuie să mergi la medic

0

În mod normal, organismul nostru luptă împotriva microorganismelor care ar putea pune în pericol sănătatea noastră. Însă, atunci când sistemul imunitar este slăbit, acesta nu mai poate face față tuturor factorilor de risc din exterior și în acest mod apar anumite afecțiuni de origine fungică, bacteriană, etc. Acest mecanism are loc și în cazul candidozei orale, care apare ca urmare a creșterii numărului de ciuperci care dau naștere unei infecții orale aftoase.

 

În mod normal, chiar și cele mai ușoare simptome ale candidozei orale nu trebuie neglijate, fiind indicat să apelați imediat la o clinica dentara in Bucuresti pentru a urma un plan de tratament specific.

Ce este candidoza orală?

Candidoza orală sau orofaringiană este cunoscută ca fiind o infecție fungică care afectează gura, limba și esofagul. Candida este de obicei prezentă în corpul uman, dar nu provoacă întotdeauna o infecție. Aceasta apare doar atunci când ciupercile cresc necontrolat în organism. Candidoza orală este mai frecventă la sugari și adulții în vârstă, dar poate apărea la orice vârstă. În cele mai multe cazuri, poate fi tratată și vindecată fără dificultate.

Care sunt simptomele candidozei orale?

Candidoza orală se manifestă prin diferite simptome locale, apărute sub formă de durere locală sau leziuni specifice locale. Modificarea culorii la nivelul cavității orale este, de asemenea, un simptom specific pentru candidoză. Iată, așadar, cum se manifestă această candidoză orală:

  • Apar leziuni de culoare albă și cu o consistentă cremoasă pe suprafața limbii, a obrajilor interiori și uneori pe palatul dur, gingii și amigdale;
  • Se pot observa leziuni de întindere mare;
  • Apare roșeață, senzația de arsură și durere locală, care pot determina dificultate în masticație și deglutiție;
  • Pot apărea sângerări ușoare;
  • Afectarea papilelor gustative de pe suprafața limbii poate duce la pierderea gustului.

Diagnosticul candidozei bucale

În cele mai multe cazuri, sunt necesare teste de laborator pentru a afla exact problema cu care se confruntă pacientul. În cazul candidozei, este necesar un test clinic care necesită analiza salivei. Puteți consulta un medic specialist sau medicul dumneavoastră de familie pentru a afla dacă suferiți de această infecție.

Candidoza bucală – tratament

În majoritatea cazurilor, candidoza bucală necesită tratament pentru a preveni răspândirea acesteia la alte organe. Tratamentul standard pentru infecțiile fungice este administrarea de medicamente antifungice, adică medicamentele care împiedică creșterea și dezvoltarea ciupercilor în organism. Tratamentul antifungic poate fi administrat pe cale orală sau topică, în funcție de starea generală de sănătate a pacientului și severitatea infecției. De obicei, tratamentul pentru candidoza este aplicat local la copii. La adulți, aplicarea topică nu este cea mai potrivită din cauza suprafeței mari de mucoasă care trebuie acoperită.

Când trebuie să mergi la medic?

Ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră atunci când observați primele pete albe pe limbă, obrajii și cerul gurii, gingii și amigdale sau când se dezvoltă roșeață, arsuri sau dureri care pot fi suficient de severe pentru a îngreuna mâncarea sau înghițirea.

Cum prevenim apariția candidozei bucale?

Respectarea igienei orale este cea mai importantă metodă de prevenire în ceea ce privește candidoza. Este recomandat să vă spălați pe dinți de cel puțin două ori pe zi și să folosiți ață dentară pentru igienizarea dinților. De asemenea, este important să consultați medicul dentist periodic și să aveți o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.