Bacteria care produce SCARLATINA este foarte periculoasa.

0

Spre deosebire de anumite alte boli ale copilariei cum sunt rujeola si rubeola, scarlatina nu poate fi lasata sa isi urmeze cursul si aceasta deoarece streptococul este o bacterie foarte periculoasa.
Scarlatina este cauzata de o infectie cu o bacterie numita streptococ de grupa A.

Bacteria produce o toxina (otrava) care poate cauza iritatia „rosu aprins” de la care provine numele acestei boli.

Perioada de incubatie dintre momentul contractarii si debutul scarlatinei este scurta, de obicei 72 de ore, dar poate varia de la 1 la 7 zile.

Boala incepe de regula cu febra si durere in gat si poate fi insotita de frisoane, voma, durere abdominala si slabiciune. Eruptia este simptomul cel mai frapant al scarlatinei. Eruptia incepe prin a arata ca o arsura de soare puternica cu mici umflaturi si poate prezenta mancarime. Eruptia apare de regula intai pe gat si pe fata, adesea lasand o zona curata neafectata in jurul gurii. Se intinde spre piept si spate, apoi spre restul corpului. In cutele pielii, in special in jurul subtiorilor si coatelor, eruptia formeaza clasice dungi rosii.

Zonele de iritatie devin de regula albe cand sunt presate. Pana in a 6-a zi de infectie, de regula eruptia se estompeaza, dar pielea afectata poate incepe sa se descuameze.

Amigdalele si partea din spate a gatului pot fi acoperite cu un strat alburiu sau se prezinta rosii, inflamate si intesate cu grauncioare de puroi albicioase sau galbui. La inceputul infectiei, limba poate fi acoperita cu un strat albicios sau galbui. Pentru stabilirea diagnosticului se iau probe din gat pentru cultura sau pentru un test bacterian rapid (10-20 min.) care se poate face in cabinetul doctorului.

Terapia este conceputa sa trateze infectia cu antibiotice (de obicei penicilina). Scarlatina de regula nu este o boala grava daca este tratata prompt. Ameliorarea apare de obicei in termen de 24 de ore de la inceperea tratamentului. Foarte rar bacteria se imprastie in alte parti ale corpului. Daca se…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.