8 Alimente sănătoase pentru menținerea sănătății inimii

0

Alimentația joacă un rol foarte important în ceea ce privește atât sănătatea inimii, cât și pe cea generală. Te invităm să afli din acest articol care sunt tipurile de alimente recomandate pentru menținerea sănătății inimii.

1. Importanța alimentației pentru inimă

În urma unui consult cardiologic, ce implică anamneza, examinarea clinică și efectuarea unor teste și investigații, printre care și o ecografie Doppler, medicul stabilește diagnosticul. În funcție de situație, acesta alcătuiește o schemă de tratament ce poate include și recomandarea ajustării planului alimentar. 

Există și situații în care îi poate recomanda pacientului doar regimul. Modificarea dietei are rol în scăderea nivelului colesterolului LDL și/sau al hipertensiunii, ceea ce contribuie la prevenirea sau gestionarea afecțiunilor cardiace. [1] 

2. Alimente recomandate

Printre alimentele sănătoase pentru inimă se află [1]:

 1. Legume și verdețuri, precum varză kale, broccoli, morcovi, spanac;
 2. Leguminoase: linte, fasole roșie, fasole Lima, fasole „ochi negru”, năut;
 3. Produse lactate cu un conținut redus de grăsimi sau cu 0% grăsimi din gama iaurturilor, brânzeturilor, laptelui;
 4. Alimente bogate în proteine: tipuri de pești care conțin o cantitate mare de acizi grași Omega-3 (ton, somon, păstrăv), carne slabă de porc sau carne de pui și curcan fără piele, ouă și produse din soia (tofu);
 5. Fructe: banane, portocale, mere, pere, prune, struguri, avocado;
 6. Cereale integrale: fulgi de ovăz fără zahăr, orez brun, pâine sau tortillas din făină integrală;
 7. Nucifere (nuci, migdale), semințe (de pin, de dovleac, de floarea-soarelui, de in, de susan) și unturi din acestea;
 8. Uleiuri și alimente bogate în grăsimi nesaturate, cum sunt cele de rapiță, porumb, floarea-soarelui, susan, șofrănel, soia.

Alimente consumat în cantitate redusă

Regimul alimentar presupune și o serie de restricții. Se recomandă reducerea consumului de sodiu (sare), grăsimi saturate, zahăr și alcool. Potrivit specialiștilor [1], cantitatea de sare recomandată în general adulților și copiilor care au peste 14 ani este de 2,300 de miligrame de sare pe zi, iar copiii de vârste mai mici necesită cantități ajustate în funcție de sexul și vârsta lor. 

Medicul le poate recomanda persoanelor care au fost diagnosticate cu hipertensiune arterială consumul unei cantități de sare și mai reduse. Un medic sau un nutriționist poate stabili cu exactitate cantitatea de sodiu care îi este adecvată pacientului.

Recomandări pentru ajustarea mai facilă a regimului alimentar

Iată ce poți face pentru a reduce cantitatea de sare [1]:

 • Citește cu atenție lista de ingrediente de pe ambalaje și optează pentru versiunile care au o cantitate mică de sare sau care nu o conțin;
 • Atunci când achiziționezi alimente, de exemplu, preparate din carne, evită-le pe cele care sunt deja asezonate. Cumpără-le pe cele în stare proaspătă sau congelată care nu sunt marinate, preparate în saramură sau procesate, indiferent că este vorba despre carne (porc, pasăre, pește) sau legume. Evită mâncărurile semipreparate din comerț care au sare adăugată și optează doar pentru cele care conțin ierburi aromatice și condimente;
 • Evită să iei masa în oraș. Gătește acasă cât mai des, pentru a ține mai ușor sub control cantitatea de sare pe care o consumi. 
 • Pentru a adăuga savoare mâncărurilor folosește ierburi aromate și condimente în locul sării;
 • Evită să folosești sosuri sau amestecuri pentru asezonare din comerț care conțin sare.

 

Mergi regulat la medicul cardiolog pentru controale de rutină, chiar dacă nu ai simptome ce pot fi asociate cu afecțiuni cardiace. Uneori, prin unele modificări simple ale dietei, la recomandarea specialistului, poți evita instalarea afecțiunilor sau dezvoltarea complicațiilor.

 

Sursă de referință:

 1. “Choose Heart-Healthy Foods.” National Heart Lung and Blood Institute, U.S. Department of Health and Human Services, www.nhlbi.nih.gov/health/heart-healthy-living/healthy-foods, accesat la data de 12 ianuarie 2023. 
Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.