5 greșeli pe care le faci atunci atunci când prepari clătite americane. Ingredientul secret
În diferite țări ale lumii clătitele americane sunt mâncarea preferată la mic dejun sau brunch. Însoțite de gem, miere, sirop sau simple, aceste clătite sunt ușor de preparat, dar o singură greșeală poate compromite total aluatul preparat pe bază de lapte, unt, făină, drojdie și zahăr. Află ce greșeli trebuie să eviți atunci când pregătești deliciosul desert și totodată ingredientul secret pentru ca aluatul să fie cât mai pufos și să nu se lipească de tigaie.
Când te gândești la clătite americane rețetă ai tendința să crezi că preparatul aparține exclusiv acestui popor, dar trebuie să știi că aceste clătite sunt răspândite și consumate în toată lumea. Spre exemplu, în America Latină clătitele seamănă cu crepes franțuzești, umplute fie cu gem sau dulce de leche, fie cu pui sau legume, precum spanacul. În țări precum Marea Britanie, Australia, Irlanda sau Noua Zeelandă chiar se sărbătorește ”Pancake Day” (n.red. Ziua Clătitelor). În Germania ele sunt preparate din cartofi, la fel ca rețeta poloneză de placki ziemniaczane, iar în Rusia și alte țări slave blinisele sunt consumate în orice moment al zilei, dulci sau sărate, umplute cu carne sau cu pește afumat.
Deși clătitele americane se pot prepara dulci sau sărate, iar rețeta nu este deloc una complicată, trebuie să ai în vedere totuși anumite detalii în procesul de preparare și coacere, astfel încât acestea să iasă perfect. Revenind la greșelile pe care le poți comite atunci când prepari acest fel de mâncare aparent simplu, ți le vom enumera pe rând.
- Nu folosești o tigaie antiaderentă
Așa cum ingredientele de bună calitate sunt importante, la fel de importantă este și tigaia în care gătești clătitele. Astfel acestea fie se ard, fie se lipesc deși pentru asta de multe ori crezi de vină este, de fapt consistența aluatului. Același efect îl are și o tigaie care este arsă sau care nu este suficient de bine curățată. Cel mai bine ar fi ca tigaia să nu fie spălată în mașina de spălat vase.
- Nu faci aluatul cum trebuie
Pentru ca aluatul să iasă perfect este important să respecți întocmai pașii. Printre cele mai frecvente erori în realizarea aluatului se numără aceea că nu lași aluatul să se odihnească. Dacă aluatul nu s-a odihnit cât trebuie, clătitele se lipesc, deoarece făina folosită absoarbe apa în mod progresiv și nu instantaneu. Experții în clătite americane recomandă așadar să aștepți o jumătate de oră înainte de a găti clătitele, poate chiar și o oră.
Apoi, o altă greșeală este aceea de a agita mult aluatul. De multe ori, în încercarea de a sfărâma toate cocoloașele, tindem să amestecăm excesiv ingredientele, fapt care va face ca clătita să devină lipicioasă și să iasă pufoasă în tigaie. Ca să eviți cocoloașele, amestecă ingredientele încetul cu încetul.
- Pui prea mult aluat în tigaie
Punerea aluatului în tigaie trebuie să se facă cu ajutorul unui polonic, pentru a-l răspâni uniform în tigaie. Apoi, un alt truc este să se umple toate spațiile goale, deoarece clătita nu se va mai rupe atunci când încerci să o întorci.
- Nu întorci clătitele la timp
Mulți comit erori când pun clătitele pe foc. Fie pun ulei în exces în tigaie, în ideea de a nu se lipi, fie nu le întorc la timp. Corect este să ungi suprafața tigăii cu puțin unt înainte de adăuga aluatul, iar momentul potrivit ca să întorci clătita este atunci când observi că se formează găuri sau bule pe suprafața aluatului.
- Nu folosești Thermomix
Cel mai simplu mod de a găti clătitele americane perfecte este de a utiliza Thermomix, acesta fiind de fapt și ingredientul secret. Se introduc deci ingredientele în ulcior, setând viteza indicată, după care se lasă aluatul să se odihnească. Atenție însă la cantitățile utilizate, deoarece trebuie să respecți întocmai cantitățile indicate de Thermomix.
Clătite americane rețetă tradițională
Ingrediente
1 cană de făină
2 lingurițe praf de copt
1 cană de lapte
1 ou
2 linguri ulei
Mod de preparare
Pentru a prepara rețeta clasică de clătite americane, mai întâi trebuie să amesteci făina și praful de copt într-un castron. Dacă vrei ca clătitele să fie dulci, poți adăuga un sfert de cană de zahăr.
Într-un alt recipient se pun laptele, oul și uleiul sau untul topit. Se încorporează bine toate ingredientele. Nu bate mult aluatul. Se unge apoi tigaia și se încălzește la foc mediu.
Când este fierbinte, se adaugă amestecul puțin câte puțin până când fiecare dintre clătite capătă o formă circulară. Atunci când bulele încep să se formeze pe vârful clătitei, este timpul să o întorci și să o lași să se gătească și pe cealaltă parte.
Magia clătitelor americane nu constă însă numai în aluat, ci și în toppingurile alese. Aici intervine, de fapt, creativitatea ta. Alege să te joci cu arome de fructe, sirop de arțar sau ciocolată și să personalizezi rețeta după propriul gust.