5 cauze principale ale ulcerațiilor bucale
Ulcerele bucale sunt frecvente și ar trebui să dispară de la sine în decurs de o săptămână sau două. De obicei apariția lor este determinată de virusuri sau imunitate scăzută, însă pot avea și alte cauze: consum de alimente acide sau dure, lezarea mucoasei bucale, infecţii ale cavitaţii orale, micoze. Este recomandat să consultați medicul de familie sau stomatologul dacă aveți un ulcer bucal care persistă și crează disconfort. Să descoperim, în rândurile următoare, care sunt cinci cele mai frecvente cauze care duc la apariția acestora.
Ticuri sau obiceiuri nesănătoase
Cele mai multe ulcere bucale sunt cauzate de lucruri pe care puteți încerca să le evitați, cum ar fi: mușcarea interiorului obrazului, tăieturi sau arsuri produse în timpul proceselor de masticație, lezarea gingiilor prin utilizarea unei periuțe de dinți cu peri duri sau a unei paste iritante.
Tratamente stomatologice, proteze dentare și purtarea aparatului dentar
Pentru că ulcerele bucale sunt răni la nivelul mucoasei, bineînțeles că acestea pot apărea ca urmare a unor tratamente stomatologice sau a unor intervenții cosmetice avute în cabinetul medicului dentist. Ele pot fi și consecință a purtării incorecte a unui aparat dentar.
Tulburări psihice sau psihopatologice
Unele cauze care pot duce la apariția ulcerelor bucale sunt oboseala, stresul sau anxietatea. Pe fondul acestor trăiri se pot produce dezechilibre în organism care duc inevitabil la slăbirea imunității și apariția acestor leziuni.
Cauze medicale, cum ar fi diferite carențe sau schimbări hormonale
Uneori, ulcerele bucale pot fi declanșate de lucruri pe care nu le puteți controla. Modificările hormonale din timpul sarcinii și cele de după naștere sunt, poate, cele mai relevante exemple. Moştenirea genetică este şi ea o cauză care influențează frecvența de apariție a afecțiunilor mucoasei din cavitatea orală. Sunt persoane care au predispoziție pentru a face afte, altele, mai norocoase, se confruntă rar cu aceste probleme deranjante.
Studiile realizate de specialişti arată că persoanele cu carențe de fier şi vitamina B sunt mai vulnerabile şi se confruntă mai des ulceraţii bucale. Dacă vă regăsiţi în această categorie este recomandat să faceţi modificări în dietă. Consumul de alimente cu aport nutriţional bogat în aceşti compuşi vor ajuta. Spanacul, pătrunjelul, broccoli, varza kale, ouăle, cerealele integrale sunt câteva dintre alimentele care vor fi de folos.
Bacterii sau virusuri care se manifestă la nivelul cavității bucale
Dacă aveți mai multe ulcere bucale, poate fi un simptom al altor afecțiuni. Boala mână-gură-picior, lichenul plan oral, boala Crohn, boala celiacă, imunitatea scăzută, infecţia cu HIV sau lupus sunt câteva dintre bolile care se manifestă şi prin ulcerații bucale.
Ce să faceți pentru a scăpa de ulcerul bucal?
Folosiți o periuță de dinți cu peri moi, consumați băuturi răcoritoare fără acid, mâncați alimente moi, faceți controale stomatologice regulate și adoptaţi o dietă sănătoasă și echilibrată.
Ce să nu faceți când aveți un ulcer bucal?
Nu mâncați alimente foarte picante, sărate sau acide, nu consumați aliment picante sau crocante. Pâinea prăjită sau chipsurile, nucile prăjite, alunele cu sare, roșiile, fac ravagii în astfel de situații. O altă măsură de a minimiza efectele ulceraţiilor bucale este să nu consumați fierbinți sau acide. Sucurile de fructe, cele acide şi cu acid determină adâncirea leziunilor, împiedicând vindecarea.
Este indicat să consultați un stomatolog sau un medic generalist dacă ulcerul dumneavoastră bucal: durează mai mult de trei săptămâni, reapare frecvent, crește constant în dimensiune, este poziţionat aproape de fundul gâtului, sângerează sau devine dureros și roșu. Acestea pot fi semne al unei infecții.