5 avantaje importante ale unei analize RMN
Rezonanța magnetică nucleară (RMN) este o tehnică de investigație imagistică ce folosește un câmp magnetic și unde radio generate de un computer pentru a crea imagini detaliate ale organelor și țesuturilor. Deși durează mai mult sau pot fi mai costisitoare, investigațiile RMN oferă câteva avantaje comparativ cu tomografia computerizată (CT). Citește în continuare și află când este nevoie de o investigație de tip RMN și care sunt avantajele acesteia.
De ce este nevoie de RMN?
Investigația RMN este o analiză noninvazivă prin care medicul poate examina organele, țesuturile și sistemul musculo-scheletal. Prin RMN sunt generate o serie de imagini de rezoluție înaltă ale țesuturilor aflate la interiorul organismului, inaccesibile ochiului liber. Prin intermediul acestor imagini se pot diagnostica o varietate de patologii ale diferitelor organe și țesuturi. De exemplu:
- RMN cerebral pentru diagnosticarea anevrismelor sau tumorilor;
- RMN cardiac pentru evaluarea dimensiunii și funcționalității camerelor inimii, dimensiunii daunelor cauzate de infarctul miocardic, structurii arterei aorte, etc;
- RMN abdominal pentru evaluarea ficatului, rinichilor, splinei, pancreasului;
- RMN pelvin pentru evaluarea uterului, ovarelor, prostatei;
- RMN musculo-scheletal pentru evaluarea articulațiilor, ligamentelor, discurilor vertebrale, oaselor și a țesuturilor moi.
Care sunt avantajele RMN-ului?
O mai bună vizualizare a țesuturilor moi
Spre deosebire de CT, RMN-ul oferă imagini mai detaliate și un contrast mai bun al țesuturilor moi fiind capabil să diferențieze mai bine țesutul adipos, apa, mușchiul și ale țesuturi. Investigația RMN poate fi utilizată pentru evaluarea oricărei părți a corpului. Asemănător CT-ului, și în cazul RMN-ului se poate utiliza substanță de contrast pentru o mai bună evidențiere a anumitor structuri.
Evitarea expunerii la radiații ionizante
Ce deosebește examinările RMN de alte tipuri de investigații imagistice este faptul că reprezintă o metodă complet neiradiantă. În timp ce CT-ul folosește radiații X, RMN-ul utilizează un câmp magnetic și unde de radiofrecvență.
Rata scăzută a evenimentelor adverse
Evenimentele adverse cauzate de efectuarea RMN-ului sunt foarte rare. Majoritatea evenimentelor adverse raportate sunt reprezentate de traumatisme termice de tipul arsurilor (până la gradul 2) sau de alte traumatisme cauzate de atracția anumitor obiecte în câmpul magnetic generat.
În concluzie, investigația RMN este extrem de utilă în stabilirea diagnosticului și în ghidarea anumitor proceduri medicale. RMN-ul poate fi utilizat pentru vizualizarea organelor și țesuturilor și este o investigație sigură ce nu expune pacientul la radiații ionizante.
Surse informative
“MRI.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 4 Sept. 2021, www.mayoclinic.org/tests-procedures/mri/about/pac-20384768.
Center for Devices and Radiological Health. “Benefits and Risks.” U.S. Food and Drug Administration, FDA, 12 Sept. 2017, www.fda.gov/radiation-emitting-products/mri-magnetic-resonance-imaging/benefits-and-risks.