3 tipuri de activități pentru bebeluși care promovează o dezvoltare armonioasă

0

Elementul cheie în dezvoltarea fizică, emoțională și intelectuală a unui copil este jocul. Prin acesta se deprind experiența, învățarea, creșterea încrederii în sine a celor mici.

În cartea „Creierul copilului explicat părinților”, autorul Alvaro Bilbao, un recunoscut specialist în neuropsihologie, susține despre copii că au creierul conceput pentru a învăța jucându-se. Este firesc ca activitățile necesare dezvoltării copiilor să se desfășoare sub formă de joc, prin care ei își activează toate simțurile în modul de învățare.

Rolul adulților este foarte important în acest proces. De fapt, oferim copilului stimuli adecvați pentru a-și promova abilitățile fizice, cognitive și competențele emoționale. Să vedem, așadar, câteva tipuri de activități care promovează dezvoltarea armonioasă a bebelușilor.

Exerciții de motricitate

De la naștere până la vârsta de 3 luni, prin activitățile de joc copilul își exercită abilitățile de a vedea, auzi, simți, de a se mișca. După ce devine mai experimentat în utilizarea simțurilor pentru a explora mediul, jocul îi oferă posibilități noi: face descoperiri, anticipează, dezvoltă coordonarea, încearcă să se descurce singur în anumite situații. Este momentul oportun pentru activități precum:

  1. Urmărirea unui obiect – așezați-vă alături de bebe, care va sta pe un covoraș special dedicat lui; prezentați-i o jucărie zgomotoasă care-i va atrage atenția, mutând-o de la stânga spre dreapta. În ziua următoare, faceți mișcarea de sus în jos. În cele din urmă, puteți experimenta o mișcare circulară. Prin aceste jocuri, copilul își dezvoltă abilitățile vizuale și dorința de a prinde obiectul prezentat.
  2. Tălpile în exercițiu – așezați copilul pe burtică pe covorașul lui și poziționați-vă palmele ca sprijin pentru tălpile sale. Copilul se va întinde instinctiv înainte, presând mai întâi o palmă, apoi pe cealaltă. Dacă îl lăsați fără sprijinul palmelor, veți constata că el va continua singur exercițiul, contribuind astfel la dezvoltarea coordonării minte-corp.

Până în ziua în care cel mic învață să se miște independent, covorașul va fi „sala de gimnastică” unde își exersează toate mișcările și descoperirile personale. Puteți folosi un covor cu design contrastant, care promovează stimularea vizuală. În plus, există modele cu inserții din diferite materiale – catifea, pânză, satin – pentru a stimula abilitățile senzoriale și tactile.

Educație acvatică

Recunoscut la nivel mondial ca sport complet, care susține creșterea armonioasă a organismului, înotul reprezintă prima activitate sportivă din viața bebelușilor. În definitiv, aceasta le este cunoscută de dinainte de momentul nașterii, când trăiau protejați în pântecele mamei. 

Drept urmare, mediul acvatic va deveni rapid o experiență familiară unui copil care începe lecțiile de la vârstă mică. Va fi necesară o perioadă de acomodare, iar siguranța și confortul oferite de personalul profesionist care se ocupă de astfel de activități vor face din lecțiile de înot experiențe la care copiii vor reveni cu plăcere.

Educația acvatică stimulează reflexele primare, prin acceptarea prizelor și a poziționărilor specifice acestui sport, iar copilul va învăța să-și coordoneze respirația cu mișcările. În plus, independența căpătată prin intermediul acestui sport îl va face pe copil mai încrezător în propriile forțe. Astfel, îmbunătățirea evidentă a bagajului motric, cognitiv și psihoemoțional demonstrează cum dezvoltarea prin înot a bebelușilor este un aspect ce trebuie luat în seamă atunci când ne dorim copii cu adevărat sănătoși.

Dezvoltarea inteligenței

Jocurile distractive sunt perfecte pentru cei mici, deoarece amuză și relaxează deopotrivă. Rezultatul va fi poate chiar peste așteptări: o putere mai mare de concentrare și dezvoltarea inteligenței. Ideal este să combinați elementele cognitive cu activitatea motrică.

  1. Muzică și dans – alegeți melodia preferată a celui mic (sau un colaj de cântece agreate) și lăsați-o să umple atmosfera; în acest timp, încurajați-l pe cel mic să se miște pe muzică și, dacă veți considera oportun, îl puteți ajuta să intre în ritm. Exercițiul îi va stimula coordonarea și capacitatea de învățare, mai ales dacă repetați cu voce tare versurile.
  2. Povestiri cu drag – aflați în permanentă căutare de nou, copiii iubesc să asculte povești; însă atunci când una dintre ele le place în mod deosebit, veți ajunge să o recitiți până la epuizare, mai ales dacă are ilustrații frumoase; este normal, cei mici învață prin repetiție și au nevoie de ea pentru a deprinde corect expresii, concepte, pronunții.

 

În primele luni de viață, nou-născutul are nevoie de contact cu părinții pentru a se simți în siguranță. Apropierea de cei dragi și afecțiunea acestora permit copilului să experimenteze; simțindu-se în siguranță, el va dobândi încrederea care îi va permite ulterior să descopere lumea. Îl puteți sprijini, așadar, punându-i la dispoziție activități variate, care să-i susțină dezvoltarea echilibrată și armonioasă.  

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.