15 afecțiuni pe care le trădează mialgia

0

Mialgia reprezintă durerea musculară. Aceasta este variabilă în intensitate de la o persoană la alta. Mialgia poate apărea la nivelul musculaturii, ligamentelor, tendoanelor și poate fi localizată (într-o anumită parte a corpului) sau generalizată (în tot corpul). Durerile musculare pot apărea la orice vârstă, nu doar la bătrânețe. Să vedem ce cauzează acest simptom!

 

  • Infecții virale 

Printre cauzele mialgiei cele mai comune sunt infecțiile virale: răceala și gripa. Durerea apare la nivelul gâtului, spatelui și membrelor. Aceasta poate fi atât de severă încât împiedică bolnavul să realizeze activități zilnice obișnuite.

 

  • Traumatisme

 

Leziunile la nivelul mușchilor apar de cele mai multe ori din cauza suprasolicitării acestora, a mișcărilor bruște cu greutăți mari sau unor căzături – entorse. În funcție de gravitatea leziunii, durerea este variabilă și este posibil să necesite o vizită la medic. Durerea este localizată.    

 

  • Sindromul de compartiment exertional cronic (CECS) 

 

Acesta afectează mai ales sportivii de performanță (cei care aleargă pe distanțe mari, jucători de fotbal sau de baschet). De obicei, apare la nivelul membrelor inferioare, dar poate apărea și la nivelul antebrațului.

Sindromul este caracterizat de durere, crampe, slăbiciune, furnicături, amorțeală sau senzație de arsură în locul afectat. Aceste simptome apar în timpul efortului și se ameliorează la repaus.

 

  • Sindrom de oboseală cronică

 

Această afecțiune durează peste 6 luni și este caracterizată de o stare generală de oboseală severă, somn neodihnitor, epuizare chiar și după eforturi fizice sau psihice mici. Pacientul poate experimenta dificultăți în a sta pe picioare, dar și dureri de cap, musculare și articulare.  

 

  • Claudicație

 

Claudicația reprezintă durerea sau disconfortul la nivelul gambei. Aceasta este cauzată de un flux sangvin insuficient care nu alimentează corect mușchii. Cel mai adesea acest lucru se întâmplă în urma apariției aterosclerozei la nivelul membrelor – depuneri de grăsimi pe pereții vaselor de sânge. 

 

  • Dermatomiozita

 

Aceasta afectează sistemul muscular, prin apariția unei inflamații la nivelul mușchilor și articulațiilor, însoțită de o erupție (leziuni) la nivelul pielii. Poate apărea senzația de slăbiciune musculară. Mialgia apare la nivelul centurii scapulare și pelvine, dar și la nivelul cefei. Astfel, pacientul nu poate ridica brațul, piciorul ori nu-și poate menține capul în poziție dreaptă.

 

  • Distonie

 

Distonia este o tulburare la nivelul întregului corp, care se manifestă prin spasme musculare frecvente și contracții care modifică anormal poziția corpului. Se poate manifesta localizat sau generalizat.

  Fibromialgia

Aceasta este o afecțiune cronică care este caracterizată de dureri și rigiditate musculară constante și care se răspândesc în tot corpul. Mialgia este insoțită de tulburări de somn, depresie, anxietate, oboseală și puncte sensibile în zone specifice (atunci când locul este apăsat, pacientul simte durere).

 

  • Boala Lyme

 

Afecțiunea este cauzată de infecția cu Borrelia burgdorferi transmisă prin căpușe. Febra și eritemul (înroșirea pielii) sunt însoțite de mialgii, artralgii (durere de articulații), dureri de cap și oboseală.

 

  •   Lupusul

 

Lupusul reprezintă o afecțiune care distruge țesuturile organismului. Aceasta are ca simptome apariția unei erupții în formă de fluture pe față, spre obraji, febră, oboseală, dureri articulare, rigiditate și inflamație.

 

  •   Sindromul dureros miofascial

 

Acest sindrom este o boală cronică ce presupune durere în mai multe puncte ale corpului, determinată de mișcări repetitive. Durerea musculară este constantă și se înrăutățește cu timpul.

 

  •   Polimiozită

 

Polimiozita este o boală rară caracterizată de inflamație la nivelul mușchilor, care determină slăbiciune musculară odată cu trecerea timpului.

  1.  Polimialgita reumatică

Aceasta este o afecțiune inflamatorie ce afectează mușchii din zona umerilor, gâtului, brațelor și șoldurilor. Apare după vârsta de 65 ani.

 

  •   Hipotiroidismul

 

Aceasta este o afecțiune la nivelul glandei tiroide care este implicată în metabolism. Glanda nu mai produce hormoni suficienți, iar funcțiile în organism numai sunt îndeplinite. Astfel apar simptome specifice: oboseală accentuată, îngrășare, dureri articulare și musculare, anemie, probleme de echilibru, uscăciunea pielii etc.  

 

  • Crampe musculare   

 

Acestea sunt determinate de contracții bruște involuntare ale mușchilor. Uneori pot fi severe și te pot face incapabil de a te deplasa. 

În concluzie, mialgia poate avea multe cauze. Mergi la medic pentru un diagnostic corect!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.