URANUS ACUM – Expoziție, arhivă digitală și instalații în spațiul public

0

În cadrul proiectului URANUS ACUM se discută despre anii ’70-’80 dar și despre probleme urbane și identitate în ziua de azi. Cu ajutorul trecutului, se deschide o discuție despre orașele de azi și cum ar putea fi ele gândite mai bine, mai democratic și mai responsabil. Proiectul își asumă trei moduri principale în care să facă asta: într-o expoziție la Muzeul Național de Artă Contemporană; printr-o serie de instalații în spațiul public ce reconstituie la scară reală și în exact poziția anterioară fragmente din casele dispărute; în cadrul unei arhive online gândită ca începutul unui un proiect pe termen lung.

Blocul de pe strada Mihai Vodă nr. 55 (dispărut). Imagine din anul 1976, arhiva personală a doamnei Crenguța Roșu (Câmpian) ©Crenguța Roșu, Ideilagram, Zeppelin

Despre proiectul URANUS ACUM

Pe 22 decembrie 1989, și buldozerele s-au oprit brusc. Din fericire, nu apucaseră să își termine treaba și de aceea mai avem încă clădiri și ansambluri de patrimoniu în orașele românești. Însă, în acești ani, delirantul proiect de distrugere a satelor și orașelor românești și de creare a unor ansambluri megalomane a ieșit din memoria generală. Atât de multe am uitat, încât azi operele lui Ceaușescu devin prilej de mândrie și modele arhitecturale, și, deși regimul politic este cu totul altul, trăim din nou o epocă de distrugeri masive și de operațiuni violente.
Credem că rezistența, curajul unor oameni și comunități, dar și locuri și clădiri valoroase, precum și un întreg mod de viață, o întreagă lume de imagini și de amintiri merită scoase la iveală.

Imagine 3D (în lucru) cu un fragment din blocul de pe strada Mihai Vodă nr. 55….

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.