Turul 1 al alegerilor prezidențiale și principiul bulelor necomunicante

0

Ieri, turul 1 al alegerilor prezidențiale a adunat la urne 8.683.688 de votanți, adică 47,66% din populația cu drept de vot din țară. Alegerile în turul 1 au înregistrat și surprize ”istorice” – 675.348 votanți în diaspora, ceea ce constituie un record, prilejuit de o mai bună organizare a scrutinului (desfășurat pe parcursul a trei zile, dar și prin corespondență), dar și de o mobilizare exemplară a românilor care locuiesc în afara granițelor. Deși prezența din țară nu poate fi considerată una consistentă, cea din diaspora este, da, uriașă. Și pe ea s-au și bazat simpatizanții unuia dintre candidați. Nu a fost să fie.

Când exit poll-urile au anunțat, aseară, la ora închiderii urnelor, că Viorica Dăncilă, candidata PSD, a intrat detașat în turul al doilea, un val de obidă s-a revărsat pe Facebook, mai ales din partea susținătorilor candidatului USR/Plus, Dan Barna. Exit poll-ul CURS Avangarde îl anunța lider în clasament pe Klaus Iohannis, cu 39%, urmat de Dăncilă, cu 22,5%, și la mare distanță pe Dan Barna, cu 16,4%. Exit poll-ul IRES a fost pe aproape, cu 38,4% pentru Iohannis, 21,9% pentru Dăncilă și 16,1% pentru Barna.

De aseară și până acum, când scriu despre asta, am stat să mă gândesc serios, dar și să îmi investighez feed-ul de Facebook în căutare de indicii, la ce s-a putut întâmpla astfel încât Dan Barna, intrat în cursa electorală din poziția reformatorului, a omului nou, să ajungă la un asemenea eșec. Și chiar dacă greșelile lui sau ale partidului său sunt primele explicații ale rezultatelor slabe ale candidatului USR, nu mă pot abține să mă gândesc că la mijloc mai e ceva.

De dimineață, rezultatele provizorii furnizate…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.