Trucuri pentru rețete delicioase, gândite special pentru carnivori
Carnea este unul dintre alimentele de bază, fie că este de pui, gâscă, rață, porc, vită, oaie sau de alt animal. Conținutul mare de proteine și nutrienți fac din carne un aliment sățios și, dacă este consumat alături de o cantitate mare de fibre vegetale, sănătos. Cele mai gustoase preparate din carne sunt pline de gust, fragede și asezonate echilibrat. Există multe rețete pentru carnivori, dar toate necesită simț al măsurii, atenție la detalii și plăcere de a găti. La fel de important este să cunoști anumite trucuri care fac diferența între un preparat de nota 10 și unul mediocru.
Alege ingrediente de calitate înaltă
Unele rase tind să ofere carne mai bună sau cu o anumită textură sau distribuție a grăsimii, care se pretează pentru anumite rețete. De exemplu, dacă prepari rețeta Transavia de pulpe de pui la cuptor, asigură-te că ai pulpe de pui cărnoase și legume proaspete, potrivite pentru preparare la temperatură înaltă.
Folosește un termometru pentru carne
Dacă vrei să nu dai greș în prepararea cărnii, folosirea unui termometru este o idee inspirată. Termometrele digitale speciale pentru carne te ajută să gătești carnea exact cât vrei. Poate că vrei un pui mai crocant în exterior și mai moale în interior sau vrei ca ceafa de porc să fie bine pătrunsă. Carnea de vită poate fi gătită în diferite stadii, de la în sânge la rar, mediu rar sau bine făcută.
Cu ajutorul unui termometru pentru gătit obții gradul de coacere potrivit. În plus, te ajută să te asiguri că gătești carnea la temperatura recomandată pentru siguranța alimentară. Puiul trebuie să atingă o temperatură de cel puțin 75 de grade pentru ca bacteriile periculoase să dispară. Carnea de vită și de porc trebuie gătită la cel puțin 65 de grade.
Marinează carnea în avans
Marinarea cărnii în avans este trucul de bază pentru obținerea unui preparat reușit. Multe persoane fac marinada cu câteva zeci de minute înainte de preparare, dar, dacă vrei ca fibrele din carne să se frăgezească și să se umple cu arome, apucă-te de treabă cu câteva ore înainte. Ideal este să lași carnea în marinadă peste noapte, astfel încât să absoarbă bine aromele. Există multe rețete de marinadă, dar ține cont de carnea pe care o prepari. Nu toate condimentele se potrivesc cu anumite tipuri de carne. De exemplu, rozmarinul nu este prieten cu carnea de porc.
Folosește un clește sau o spatulă pentru întoarcerea cărnii pe grătar
Modul în care manipulezi carnea poate avea un impact semnificativ asupra gustului final. Nu înțepa niciodată carnea de pe grătar, pentru că riști ca sucurile din carne să se scurgă și evapore rapid. Rezultatul este o carne uscată și tare, cu gust mai fad. Folosește clești sau spatulă pentru a întoarce cârnații, ceafa, mușchii, micii sau orice alt preparat din carne. În acest mod se vor găti cum trebuie și nu vei risca să le scapi pe jos.
Lasă carnea să se “odihnească” după preparare
Chiar dacă ți-e foame sau ți-e poftă, nu este bine să servești carnea imediat după gătirea prin prăjire sau frigere. Temperatura înaltă face ca sucurile să se strângă în centrul bucății. Dacă lași carnea să se “odihnească” timp de câteva minute, sucurile revin spre suprafață, ceea ce face ca gustul și textura să devină plăcute. Pune-o pe o farfurie și acoper-o, ca să nu se răcească prea mult.
Orice carnivor apreciază o rețetă bine făcută. Ține cont de trucurile noastre și bucură-te de gustul cărnii de calitate.