Trenduri evergreen care vindecă amenajarea interioară în pandemie
Perioada pandemiei ne-a reconfigurat viețile și, implicit, relația pe care o avem cu spațiul nostru. Am petrecut mai mult timp ca niciodată în propriul cămin, care ne-a devenit restaurant, loc de joacă și birou în același timp. În contextul Covid-19, spațiul are nevoie de un pansament ca să revină la forma sa inițială, ca să producă același efect fascinant asupra noastră. Iar spațiul se poate vindeca prin design, cu ajutorul trendurilor evergreen care au revitalizat mii de spații de-a lungul timpul.
Contemporan înseamnă confort
Sub umbrela pandemiei, avem nevoie ca spațiile noastre să fie dominate de liniște și tihnă, de sentimentul siguranței și confortului intim. Stilul contemporan este unul dintre cele mai masive trenduri în design interior, revoluționând felul în care ne raportăm la casele noastre: mai abundent decât stilul minimalist și mai călduros decât cel modern, stilul contemporan este fuziunea ideală între culoare și neutralitate, între abundență și simplitate elegantă, fiind un Yin-Yang real în amenajările interioare.
Contemporanul poate fi adus în casă indiferent de camera pe care vrei să o revitalizezi, fie că vorbim despre living, bucătărie sau amenajare hol, rezultatul final fiind același: echilibru cromatic, forme geometrice, linii clare, căldură conturată prin lumină și textile.
Outdoor adus în indoor
Natura adusă înăuntru prin fitodesign este un trend care ne cucerește de câțiva ani și nu va părăsi panoplia tendințelor favorite în design. În 2021 cu atât mai mult am simțit lipsa spațiilor exterioare, așa că am mutat natura în propriile case – plantele verzi, florile, culorile pământii și organice, textilele în același ton au devenit favoritele noastre în ultimul an. Plantele revitalizează spațiul, oferindu-i o aură caldă, primitoare, respirabilă, iar studiile arată că fitodesignul schimbă starea, ancorându-ne în serenitate și calm.
Depozitare inteligentă pentru trai tihnit
Organizarea eficientă este un trend major în amenajarea interioară – un spațiu organizat egalează ordine și claritate pentru cel ce îl locuiesc, coordonate vitale pentru fiecare dintre noi mai ales în contextul pandemic.
Ultimii ani au accentuat trendul organizării, astfel că avem la dispoziție o serie de soluții ingenioase care ne permit să avem claritate în spații și în minte – dulapuri cu linii precise, cutii de depozitare care se pierd în design, rafturi care să ne permită organizarea nu doar funcțională, ci și estetică.
Revitalizarea spațiului
Petrecând mai mult timp ca niciodată în propriul cămin, spațiul se simte sufocat, iar noi preluăm din această stare. Revitalizarea moderată a spațiului este un artificiu la care oamenii apelează de ani de zile pentru a oferi un suflu nou caselor lor – inclusiv mutarea canapelei dintr-o parte în alta a casei, cum toate bunicile probabil făceau anual, este considerată o reconfigurare în design.
Astăzi, avem la îndemână soluții și mai creative pentru a oferi un suflu nou caselor noastre: fie că vorbim de schimbarea textilelor (covoare, perdele, draperii, fețe de pernă și cuverturi) sau de schimbarea pieselor precum fotoliul sau canapeaua, spațiul trece printr-o reîmprospătare, arătând mai bine și simțindu-se fresh, gata să ne găzduiască confortabil în continuare. Ca să revitalizăm spațiul putem alege și profilele decorative, care ne ajută să oferim un aspect rafinat și clasic spațiilor noastre, indiferent dacă vorbim de o mască aspectuoasă pentru șemineu, de o rozetă florală pentru plafon sau de fatade case pentru designul exterior.
Întoarcerea la organic
La fel ca fitodesignul, acest aspect dăinuie de ani de zile în categoria celor mai îndrăgite trenduri în design interior: ne întoarcem la organic pentru că e mai bine cum era. Materialele naturale, culorile neutre, texturile organice și decorațiunile „furate” din natură sunt felul prin care evadăm din realitatea supra-aglomerată într-o casă construită ca o fortăreață. Întoarcerea la organic este un trend evergreen pentru că sustenabilitatea va fi evergreen.
Cu toate acestea, în ultimii ani a crescut interesul pentru sustenabilitate, pentru zero waste și, deci, și pentru un trai cât mai apropiat de valorile noastre etice. Putem revitaliza spațiul printr-o întoarcere la organic: pânza topită, bumbacul, piatra, lemnul, culorile neutre și verzi sunt doar câteva mărturii ale spațiului care respiră.
Trendurile evergreen ne pot reîmprospăta spațiile în pandemie și nu numai, rămând niște trenduri asemănătoare unor valori: mai puțin, mai bun, mai natural. Ultimii ani ne-au făcut să ne reconfigurăm altfel spațiul, având ca punct de finish tihna noastră și a celorlalți: ne dorim spații care să ne facă să ne simțim bine, spații conturate cu răbdare, care să ne ocrotească indiferent de zarva exterioară.