Tot ce trebuie sa stii despre bicicleta cursiera. Informatii utile de la specialisti

0

Cand auzi denumirea de cursiera, probabil ca si tu te gandesti la o bicicleta speciala pentru curse. Imediat iti aduci aminte de Turul Frantei, de triatloane, de curse pe sosea sau ciclism montan.

Este o descriere destul de precisa pentru bicicleta cursiera, dar va trebui sa mai adaugi cateva detalii. Aceasta categorie de biciclete este incredibil de diversa si poate fi utilizata atat de profesionisti dar si de amatori.

Ce este specific la bicicleta cursiera

Pana nu demult, bicicleta cursiera era special realizata pentru pariticipantii la curse. In mod normal, un ciclist amator nu stie cum sa-si pozitioneze corpul in pozitia perfecta pentru viteza mare a profesionistilor. Este o pozitie agresiva, care nu reprezinta cea mai buna alegere pentru majoritatea oamenilor.

Din fericire, situatia s-a mai schimbat putin, astfel incat orice ciclist pasionat de viteza, chiar daca nu este profesionist, se poate bucura de subcategoriile de modele derivate din clasica bicicleta cursiera.

In linii mari, diferenta dintre o bicicleta cursiera si o bicicleta obisnuita, consta in forma cadrului, dimensiunea rotilor, confortul oferit, viteza de franare si angrenajul.

Cat costa o bicicleta cursiera?

La fel ca la orice alta bicicleta, pretul unei cursiere poate varia foarte mult, in functie de diversi factori. Ca regula generala, cu cat bicicleta cursiera este mai scumpa, cu atat este mai usoara. Este un detaliu de retinut, deoarece greutatea bicicletei este importanta pentru biciclisti.

Ce trebuie sa alegi?

Fiecare model de bicicleta cursiera prezinta caracteristici unice pentru biciclisti dar si pentru echipamentul purtat de acestea. O bicicleta cursiera va funciona diferit in functe de greutate, rezistenta, geometrie etc. Comparativ cu alta categorie de biciclete obisnuite, o bicicleta cursiera cantareste mai putin si are un cadru mai rigid si mai eficient. Geometria este special adaptata pentru o manevrare mai rapida. Biciclistii profesionisti prefera de obicei ghidolul inferior, deoarece le ofera o pozitie mai puternica si un control mai bun.

Tipuri de biciclete cursiera

  • Bicicleta cursiera de sosea;
  • Bicicleta cursiera montana;
  • Bicicleta cursiera de triatlon;
  • Bicicleta cursiera pentru drum accidentat si pietris.

In functie de caracteristicile dumurilor cu bicicleta cursiera pe care urmeaza sa le faci, poti alege unul dintre modelele de mai sus. Indiferent ce te decizi, va trebui sa ai in vedere urmatoarele detalii intalnite la o bicicleta cursiera:

  1. Rotile subtiri

Chiar daca rotile mai late sunt mai confortabile si mai stabile, ele au si dezavantaje. Desi te bucuri de o aderenta si o manevrabilitate mai bune, vei adauga o greutate suplimentara biciletei tale, iar asta va afecta viteza. Pentru a putea oferi mai mult spatiu rotilor mai mari, si cadrul va trebui sa fie contruit in consecinta. Greutatea totala a bicicletei va fi marita, iar asta nu este compatibil cu o bicicleta cursiera. In schimb, toate detaliile de proiectare pentru bicicleta cursiera sunt in asa fel realizate, incat sa permita montarea unor roti subtiri, care ofera o versatilitate suplimentara celor care isi doresc putin mai multa viteza.

  1. Frane cu disc

Pentru ca un model de bicicleta sa fie aprobat, trebuie sa se incadreze in niste standarde tehnologice destul de limitate, impuse de reglementarile din domeniu. In mod controversat, unul dintre aceste standarde interzice utilizarea franelor cu disc. Cu toate acestea, majoritatea modelelor de bicicleta cursiera care pot fi cumparate din magazinele de profil, sunt destinate ciclistilor amatori, care nu participa la curse. Din acest motiv, ca o varianta de compromis pentru o experienta mai placuta, aceste modele disponibile pe scara larga, au montate frane cu disc care iti vor permite sa te bucuri de o franare mai buna decat au profesionistii. Franele cu disc au beneficii incontestabile, inclusiv faptul ca nu sunt afectare de vremea umeda sau de murdarie. Sunt puternice si ofera un control mai sigur, indiferent de conditiile meteo in care sunt folosite.

Te asteptam pe www.mosionroata.ro, un magazin de biciclete online, unde poti afla mai multe informatii.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.