Top culturi profitabile în România

0

În contextul în care războiul din Ucraina a determinat creșterea prețurilor la cereale, cotațiile de preț pentru floarea-soarelui au atins niveluri record, iar tot mai mulți fermieri și-au îndreptat atenția spre această cultură. 

Exporturile totale ale Ucrainei au scăzut brusc din cauza invaziei rusești, exacerbând tensiunile legate de aprovizionarea cu semințe oleaginoase și uleiuri vegetale la nivel mondial. Deși se preconizează o scădere a prețului mediu pentru rapiță și floarea-soarelui în 2023, în acest an rapița a atins un maxim istoric, prognozele pentru recolta de rapiță în UE pentru 2022 ajungând la 18,3 milioane tone, o creștere de aproximativ 8% față de recolta de anul trecut.

Rapița

Plantă cruciferă folosită în principal pentru extragerea uleiului, rapița este extrem de populară în România. Pe lângă faptul că este o plantă profitabilă, rapița ridică fertilitatea solului, împiedică eroziunea terenurilor în pantă, este ușor de integrat în rotația culturilor și nici nu ridică mari probleme în ceea ce privește lucrările.

Rapița este o plantă anuală meliferă și este cultivată în țara noastră pe suprafețe tot mai extinse. Marii cultivatori aleg hibrizi bine adaptați la condiții climatice severe pentru a crește randamentul culturilor și a asigura un potențial de producție cât mai mare. 

Pentru obținerea unor producții bogate și sănătoase sunt esențiale lucrarea corectă a solului, irigarea, utilizarea controlată a îngrășămintelor și combaterea principalelor boli și daunatori rapita.

Cultura de rapiță prezintă o serie de particularități, însă alegerea corectă a hibrizilor și adoptarea unor bune practici agricole vor garanta agricultorilor obținerea unor recolte de calitate, cu producții profitabile.

Floarea-soarelui

În ceea ce privește cultura de floarea-soarelui, după izbucnirea conflictului din Ucraina, prețul la floarea-soarelui a ajuns la un maxim istoric de 1.100 USD pe tonă. România este, în prezent, cel mai mare producător din UE, cu o recoltă de aproximativ trei milioane de tone, asigurând aproape 30% din producția totală europeană. Conform Comisiei UE, suprafața de floarea-soarelui înființată în 2022 s-a extins, ajungând la 4,7 milioane de hectare.

În comparație cu alte culturi oleaginoase, floarea-soarelui asigură un randament maxim de ulei la o unitate de suprafață. Floarea-soarelui este una dintre cele mai răspândite plante oleifere de la noi din țară, iar multiplele întrebuințări ale acesteia determină tot mai mulți fermieri să se îndrepte către cultivarea ei.

Fiind o plantă cu mult polen, cand infloreste floarea soarelui, ea este folosită pentru producerea mierii de albine. Uleiul obținut prin industrializare are o calitate superioară, fiind considerat unul dintre cele mai bune uleiuri vegetale, datorită conținutului ridicat de vitamine și acizi grași nesaturați.

Semințele de floarea-soarelui pot fi folosite în produse de patiserie și panificație, dar pot fi consumate și în salate sau alte preparate zilnice. Pălăriile rămase în urma tăierii și turtele de calitate inferioară se folosesc adesea ca furaje pentru animale, însă turtele de calitate superioară sunt folosite pentru prepararea halvalei. 

Din cojile semințelor de floarea-soarelui se pot fabrica carbonat de potasiu, furfural, drojdie furajeră, plăci fibrolemnoase, alcool etilic, bioxid de carbon și lignină. Floarea-soarelui este o sursă ideală pentru producerea săpunurilor, detergenților, vopselelor, cosmeticelor, articolelor de toaletă, preparatelor farmaceutice, dar și în fabricarea pesticidelor. Totodată, uleiul de floarea-soarelui are proprietăți fizice similare cu cele ale carburantului diesel, așadar această plantă poate avea și utilizări energetice.

Importața culturii și dinamica producției de floarea-soarelui influențează atât piața națională, cât și piața internațională. Spectrul larg de utilizări și cererea ridicată pentru ulei îndeamnă producătorii de semințe de floarea-soarelui să vină în întâmpinarea fermierilor cu hibrizi de înaltă calitate.

Prin accesul la genetica de ultimă oră, BASF Agricultural Solutions România oferă un portofoliu complex pentru această cultură. Pe lângă produsele pentru protecția culturii, gama de semințe de floarea-soarelui disponibilă în portofoliul BASF cuprinde hibrizi performanți, ușor de cultivat, cu producții stabile chiar și în condiții de stres climatic. 

Fermierii din România au la dispoziție numeroși hibrizi de floarea-soarelui, atât convenționali, cât și specifici anumitor sisteme de producție. Anual, companiile producătoare de semințe își actualizează ofertele cu noi tipuri de hibrizi adaptați condițiilor din țara noastră.

În contextul economic actual, potențialul mare al producțiilor de rapiță și floarea-soarelui determină fermierii să investească tot mai mult în aceste culturi. Profitabilitatea acestor culturi se datorează atât creșterii prețurilor pe burse, dar și rezistenței hibrizilor la condiții de secetă și stres.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.