Top 9 cele mai stabile monede în 2022

0

Instabilitatea financiară observată la nivel global îi face pe mulți investitori sau pe cei care economisesc să caute cele mai bune soluții pentru banii lor. În general, valoarea unei monede reflectă forța și statornicia cursului legal al țării din care provine. Trebuie menționat însă faptul că dominarea economică a unei anumite națiuni nu garantează și că moneda sa este cea mai puternică. Poate fi considerată o monedă stabilă cea care își menține cursul de schimb, adică nu înregistrează fluctuații prea multe în timp. Prin urmare, valutele stabile nu sunt neapărat și cele mai valoroase ori influente din lume. Haide să descoperim împreună cele mai stabile monede din acest an:

   1. Francul elvețian

Monedă oficială în Elveția, Liechtenstein și exclavele Campione d’Italia și Büsingen, francul elvețian este considerată o valută stabilă. Economia extraordinară, sistemul bancar foarte dezvoltat, dar și legătura cu aurul îi conferă statutul de “monedă sigură”.

   2. Coroana norvegiană

Deși departe de a fi o monedă scumpă, coroana norvegiană se numără printre cele mai stabile. Acest lucru se datorează faptului că Norvegia este considerată țara cu cea mai bună calitate a vieții, nu are datorii nete și deține rezerve semnificative de petrol. De altfel, un lucru interesant despre coroana norvegiană este că în luna aprilie a anului 2010 aceasta a fost a treisprezecea valută tranzacționată după valoare. Dacă ți-a atras atenția, folosește un convertor valutar online pentru a-ți forma o opinie în ceea ce privește această monedă, dar și altele de interes pentru tine.

   3. Coroana suedeză

Unitatea monetară oficială a Suediei, o țară nordică precum Norvegia, își păstrează stabilitatea relativă grație politicii țării. Cu toate că este parte a Uniunii Europene, acest stat pune accent pe menținerea cursului de schimb valutar și nu și-a abandonat moneda națională în favoare celei europene.

   4. Euro

Intrată oficial în circulație pe 1 ianuarie 2002, euro este monedă oficială în 19 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. O controlează Banca Centrală Europeană și, chiar dacă este predispusă la fluctuații, moneda euro se regăsește printre cele mai sigure din lume. Această caracteristică îi este oferită de cantitățile de rezerve de aur din zona UE, precum și impactul pe care euro îl are asupra diverselor industrii.

   5. Yenul japonez

Este moneda oficială a Japoniei și are o valoare relativ scăzută în comparație cu alte valute internaționale. Totuși, yenul japonez este a treia cea mai tranzacționată monedă la nivel internațional, după dolarul american și euro. De ce o considerăm sigură? Pentru că Japonia are o piață puțin riscantă, deține una dintre cele mai însemnate rezerve de aur din lume și reușește să-și mențină rata inflației scăzută pentru perioade lungi de timp.

   6. Dolarul american

Adoptat de Congresul Confederațiilor Statelor Unite în anul 1785, dolarul american este moneda folosită cel mai des în tranzacțiile internaționale. Nu a fost niciodată devalorizat în istoria sa, se bucură de o popularitate uriașă, iar după Primul Război Mondial a înlocuit lira sterlină ca principală monedă de rezervă a lumii.

   7. Dolarul singaporez

O monedă foarte valoroasă în regiunea Asia-Pacific și una dintre cele mai tranzacționate la nivel global, dolarul din Singapore este o valută sigură. Această țară menține stabilitatea monedei sale prin corecții asupra cursului în funcție de cursurile valutare internaționale.

   8. Dolarul australian

Sistemul guvernamental stabil al Australiei și rata scăzută a șomajului sunt factorii principali care oferă statornicie acestei monede. Dolarul australian este moneda oficială a Australiei și insulelor adiacente, fiind o monedă de bază deoarece țara furnizează cantități uriașe de produse agricole, petrol și materii prime pe piața mondială.

   9. Lira sterlină

Mulți investitori consideră moneda oficială a Marii Britanii și Irlandei de Nord a fi destul de stabilă și o decizie investițională grozavă. Lira sterlină este una dintre monedele de rezervă mondială, însă după dolarul american și euro.

 

Toți cei care își protejează banii caută cele mai stabile valute. Ia în considerare monedele prezentate mai sus dacă intenționezi să economisești anul acesta și fii cu ochii pe conversiile valutare ca să te asiguri că obții întotdeauna cel mai bun curs.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.