Top 5 sfaturi pentru un stil de viață echilibrat
Menținerea unui stil de viață sănătos și echilibrat poate reprezenta o adevărată provocare, în prezent. Totul se întâmplă cu rapiditate, zilele trec extrem de repede, iar tu nu reușești să te ocupi, aproape niciodată, de starea ta fizică și mentală. Totuși, nu este nevoie să faci eforturi majore pentru a-ți îmbunătăți sănătatea, ci doar să adopți mici obiceiuri care te vor ajuta să rămâi plin de energie, lipsit de stres și cu o stare generală bună, în fiecare zi! Acestea sunt:
1. Fă mișcare cât de des poți
Probabil că te gândești că nu vei avea niciodată timp să faci sport. Cu toate acestea, îți recomandăm să nu te lași păcălit de iluzia oboselii. Chiar dacă simți că nu ai deloc energie, sportul nu te va extenua și mai tare, ci, dimpotrivă, îți va oferi un tonus mai bun, pe termen lung.
Nu trebuie să mergi la sală sau să alergi kilometri întregi dacă aceste lucruri nu îți fac plăcere. Poți opta pentru plimbări prin parc, dans, yoga sau pilates. Orice tip de mișcare fizică este perfect, atât timp cât îți face plăcere!
2. Mănâncă sănătos, dar nu dezvolta o obsesie
Cu siguranță, ai auzit de mii de ori că trebuie să ai o alimentație bogată în fructe și legume, dar, săracă în grăsimi, sare și zahăr. Este adevărat, o astfel de dietă promovează un stil de viață sănătos și te ajută să fii echilibrat și energic. Pe de altă parte, obsesia pentru mâncare „curată” poate reprezenta o sursă imensă de stres. Ba, chiar există și o afecțiune reală, numită ortorexie, care implică obsesia față de mâncarea sănătoasă. Așadar, dacă ești fan burger Uncle John comandă prin Food Panda, din când în când, fără regrete! Este mult mai bine să îți satisfaci poftele periodic, decât să te abții total de la alimentele preferate și să suferi din această cauză. Fie că alegi o zi a săptămânii dedicată „poftelor”, fie că mănânci o prăjitură sau un burger atunci când ai chef de un răsfăț, aceste mici momente plăcute te ajută să rămâi echilibrat!
3. Gestionează-ți stresul zilnic
Când vine vorba de stres, trebuie să iei lucrurile în serios. O cantitate mare de cortizol înseamnă inflamație și, pe termen lung, afecțiuni în plan fizic. De aceea, este foarte important să găsești o metodă potrivită de gestionare a stresului, la care să apelezi constant. Poate fi yoga, meditație sau, pur și simplu, 15 minute de dans pe muzica preferată, la final de zi. Orice ai alege, asigură-te că elimini tensiunea din corp și din creier, înainte ca aceasta să se acumuleze și să producă simptome fizice.
4. Odihnește-te suficient
Nu subestima niciodată importanța unui somn odihnitor. Chiar dacă ritmul vieții zilnice este alert, fă-ți timp pentru relaxare și odihnă profundă. Evită să rămâi treaz până la ore târzii și dormi, cel puțin, șapte sau chiar opt ore în fiecare noapte. Încearcă să îți asculți ritmul interior și, atunci când simți că ești obosit, mergi direct la culcare, evitând social media și ecranul televizorului.
5. Bea suficientă apă
Pare un sfat banal, însă, un consum suficient de lichide este esențial pentru o stare de bine. Dacă ai dureri de cap sau amețeli în timpul zilei, poate fi un semn că ești deshidratat. O hidratare insuficientă poate duce și la uscarea pielii, un nivel scăzut de energie și senzația falsă de foame. Pentru a te asigura că bei suficientă apă, ține întotdeauna, pe birou, un pahar plin, iar, atunci când ești în deplasare, ia cu tine o sticlă de apă, de preferat, din alt material decât plasticul.
În final, pe lângă aceste lucruri de bază, asigură-te că ai un cerc de prieteni puternic, o viață socială activă și cel puțin un hobby care să te relaxeze și care să îți ofere împlinire. Este rețeta sigură către o viață echilibrată, sănătoasă și fericită!