Ți-e poftă de un kebab ca la carte? Iată ce opțiuni ai!

0

Bucătăria Orientului Mijlociu este o adevărată colecție de preparate delicioase, însă în ultimii ani unul dintre ele a devenit foarte popular în toată lumea. Este vorba despre kebab, care are la bază carne gătită la grătar, pe frigăruie ori, uneori, în tigaie sau la rotisor. Tradițional, carnea folosită este cea de oaie sau miel, dar există și variante cu pui, vită, pește, carne de capră și, în țările Occidentale, porc. Kebabul are o mulțime de modalități de preparare, însă cele mai apreciate rețete au apărut în Turcia. Acestea s-au răspândit apoi în toată lumea și astăzi reprezintă baza pentru tipurile de kebab pe care le consumăm în mod obișnuit. Descoperă în continuare ce opțiuni ai când ți-e poftă de un kebab savuros. 

Iskender kebab

Cunoscută și ca kebab de Bursa, această variantă de kebab, foarte populară și la noi, este creația lui Iskender Bey, un măcelar care a trăit în orașul Bursa în secolul al XIX-lea. Familia sa continuă să facă kebab și astăzi, în restaurantele proprii. Iskender kebab constă în fâșii subțiri de carne de miel friptă la grătar, un sos de roșii picant, bucăți de pită, unt topit de oaie și iaurt. Se servește deseori cu șira, o băutură nealcoolică fermentată din struguri sau mere, cunoscută pentru efectul său benefic asupra digestiei. 

Adana kebab

Această variantă de kebab este specifică orașului din centrul Turciei și se prepară pe frigărui. Pentru pregătirea sa se folosesc carne de miel tocată și bucăți de grăsime din zona cozii, care se modelează cu ceapă, usturoi, boia iute și fulgi de ardei și se înfășoară pe țepușe. Kebabul se frige apoi pe grătar și se servește pe pită, cu ardei roșu, roșii, cu salată de pătrunjel și ceapă roșie sau cu bulgur și legume fripte. Adana kebab are o culoare roșiatică și un gust picant, datorită cantității consistente de ardei iute și boia. Uneori, se pun în compoziție și sumac sau chimen. Turcii consumă deseori acest tip de kebab cu ayran, o băutură fermentată din legume și morcovi.  

Doner kebab

Doner kebab este un preparat popular în toată lumea, care se consumă în cantități uriașe în țări ca Germania sau Franța. Carnea de miel sau vită se asezonează cu ierburi aromatice și condimente, apoi se gătește pe un rotisor vertical. Această modalitate de gătire, care stă și la baza șaormei și gyrosului, se folosește de mai bine de două secole, dar donerul în lipie este o invenție relativ recentă. În 1970, un turc din Berlin, pe nume Kadir Nurman, a avut această idee care a revoluționat mâncarea de stradă. Doner kebab conține, în afară de carne, și lăptucă, roșii, ceapă, castraveți, la care se adaugă unul sau mai multe tipuri de sos. Totuși, există și alte variante de preparare, care au apărut în fiecare țară în care doner kebabul a ajuns.   

Șiș kebab

Șiș kebab este cea mai cunoscută variantă a kebabului și își are originea în preparatele triburilor nomade, care obișnuiau să marineze carnea înainte de a o găti pe pumnalele numite șiș. Marinada în care se macerează bucățile de carne este un amestec de suc de lămâie, ulei de măsline, lapte, iaurt, condimente și scorțișoară. Șiș kebabul turcesc autentic nu se prepară cu legume pe aceeași frigăruie, aceasta modalitate de gătire fiind o invenție recentă, cu rol în îmbunătățirea aspectului. Legumele se fac separat, pentru că durata necesară de coacere este diferită față de cea a cărnii.      

Kebabul este un preparat delicios, care are succes și la noi, de aceea este disponibil pretutindeni, inclusiv prin intermediul platformelor de food delivery. Dacă vrei să comanzi ceva în Târgoviște, de exemplu, poți alege un kebab apetisant, care îți va lăsa gura apă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.