Te simți neliniștit și agitat? Iată care pot fi cauzele
În general, cu toții ne putem simți neliniștiți și agitați din când în când, deoarece este absolut normal. Totuși, situația se schimbă în momentul în care simți un sentiment de neliniște în mod constant, iar agitația din mintea ta nu îți dă pace. Astfel de situații pot dăuna vieții zilnice și reduc semnificativ calitatea vieții unei persoane, ducând chiar la izolare și pierderea încrederii în propriile puteri.
Neliniștea și agitația se traduc prin dezechilibru emoțional, iar individul care le experimentează poate resimți incapacitatea de a se putea relaxa, de a se concentra, precum și imposibilitatea de a se bucura de pauzele necesare din timpul lucrului. De asemenea, se pot traduce și prin manifestări fizice, cum ar fi sindromul picioarelor neliniștite (boala Willis Ekbom), transpirații excesive și probleme la nivelul pielii.
Iată care pot fi cauzele în situația în care te simți, în permanență, neliniștit și agitat.
1. Anxietatea
Anxietatea este o afecțiune foarte complexă ale cărei manifestări pot fi deosebit de polarizante, de la o persoană la alta. Când vine vorba de anxietate simptome, persoana respectivă resimte astenie fizică, nu are chef de viață, se simte lipsită de încredere și determinare, iar orice situație socială în care s-ar putea afla reprezintă un factor care provoacă un stres exacerbat. Tratamentul pentru anxietate este complex și poate fi abordat din mai multe perspective: medicamentos, prin terapie psihică și ședințe regulate la un profesionist avizat în domeniu.
2. Insomniile
Insomniile reprezintă o cauză frecventă de agitație și neliniște. Asta este evident, din moment ce organismul nostru are nevoie de somn pentru a-și reîncărca bateriile și a se pregăti pentru o nouă lungă zi. Din păcate, despre insomnii nu se știe prea multe, întrucât pot fi determinate de foarte mulți factori: stresul exacerbat, un mediu necontrolat al dormitorului, apnee, bruxism sau chiar sforăit. Există remedii naturiste pentru insomnii, cum ar fi tabletele cu melatonină. De asemenea, practicarea activităților sportive ajută foarte mult!
Totodată, insomniile pot fi un simptom al despresiei, așa că un control psihoterapeutic se poate indica in cazul insomniilor agravate.
3. Stresul
Stresul este un alt factor semnificativ care provoacă neliniște și agitație. Totuși, este foarte greu să definești stresul și să-l încadrezi într-un anumit registru social: poate fi determinat de foarte mulți factori, de la probleme la locul de muncă, probleme în viața de cuplu, până la probleme legate de înfățișarea fizică și chiar modul în care te percepe lumea. În general, este important să identifici și să definești întocmai factorii care îți provoacă stres. Uneori, poate pur și simplu tinzi să-i exagerezi și să le conferi mai multă importanță decât ar trebui.
În cele din urmă, pentru a identifica sursa agitației și neliniștii, este foarte important să te adresezi unei persoane avizate, care are o pregătire temeinică în domeniu. Aceasta te va ajuta să identifici care sunt variabilele care te fac să resimți astfel de stări și, mai ales, cum poți să lupți împotriva acestora, să le gestionezi și să le diminuezi impactul pe care îl au asupra ta. Este foarte important să faci acest lucru cât mai rapid, înainte ca simptomele să se cronicizeze și, astfel, să se agraveze.