Poți face mai multe credite de nevoi personale? Cum le administrezi corect?

0

Creditul de nevoi personale este o soluție rapidă și eficientă prin care poți face rost de bani. Din păcate, sumele acordate de IFN-uri sau de bănci nu sunt foarte mari, ceea ce naște o întrebare:

Cate credite de nevoi personale poti face?  Răspunsul este cât se poate de simplu: atâtea câte îți permite gradul de îndatorare.

Gradul de îndatorare pentru creditele în lei este de 40% din venitul net, în timp ce gradul de îndatorare pentru creditele în valută este de 20%. Dacă ai un venit de 5000 de lei lunar, spre exemplu, poți accesa mai multe credite de nevoi personale, însă ratele cumulate ale acestora nu trebuie să depășească 2000 de lei. Este important de știut că la gradul de îndatorare se adună inclusiv creditele imobiliare sau alte forme de împrumut.

Cum administrezi corect mai multe credite?

Dacă ai nevoie de mai mult de un credit de nevoi personale este bine să te asiguri că poți plăti fără probleme ratele lunare. Iată câteva sfaturi de bază în acest sens:

  1. Analizează cu atenție condițiile de creditare. Foarte mulți oameni analizează doar costurile lunare pe care trebuie să le plătească, fără a ține cont de dobânzile penalizatoare sau de costul total al creditului. Asigură-te că dobânzile penalizatoare sunt cât mai mici, analizează contractul pentru a te asigura că nu există informații contradictorii și comisioane nepermise și pune toate întrebările pe care le ai, înainte de a semna orice fel de contract.
  2. Încearcă să scapi cât mai repede de unul dintre credite! Dacă ai mai mulți bani disponibili, încearcă să achiți unul dintre credite. Deși pare tentant să achiți o sumă egală pentru toate creditele pe care le ai, cel mai bine este să te focusezi pe încheierea unui împrumut, după care pe încheierea celui de-al doilea și tot așa.
  3. Administrează-ți corect cheltuielile! În momentul în care ai mai multe credite de nevoi personale pe care trebuie să le rambursezi, este bine să îți faci o listă cu toate cheltuielile lunare: cheltuieli alimentare, abonamente, cheltuieli pentru distracție, cheltuieli pentru haine, etc. Vezi care sunt cheltuielile la care poți renunța pentru o perioadă și încearcă să renunți, pentru a putea rambursa cât mai repede împrumuturile.
  4. Comunică cu reprezentanții instituției care ți-au oferit creditul! De-a lungul perioadei de rambursare a unui credit pot apărea și momente neplăcute, cum ar fi situația în care nu ai bani pentru a plăti rata lunară. Dacă vorbești cu reprezentanții instituției financiare pot fi găsite soluții optime, în așa fel încât dobânzile penalizatoare să fie cât mai mici.

Accesarea unui număr mai mare de credite personale trebuie să se facă doar în condițiile în care ai nevoi urgente de bani. Dacă îți dorești creditul pentru o cheltuială nevitală, cel mai bine este să aștepți până în momentul în care strângi bani. Achizițiile care pot să aștepte trebuie să fie făcute doar cu bani pentru care nu trebuie să plătești niciun fel de dobândă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.