Neîncrezători în autorităţi, ruşii se pregătesc pentru ce este mai rău
Rusia susţine că epidemia cu noul coronavirus este „sub control”, însă pasivitatea autorităţilor în ceea ce priveşte gestionarea crizei suscită suspiciune printre numeroşi ruşi, care se pregătesc pentru ce este mai rău, relatează joi AFP.
De la catastrofa nucleară de la Cernobîl în 1986 până la uriaşele incendii din 2010, istoria sovietică şi cea rusă este plină de episoade în care prima reacţie a autorităţilor a fost de a ascunde amploarea pagubelor.
Când epidemia de coronavirus a izbucnit, Moscova a reacţionat de data aceasta repede. La sfârşitul lui ianuarie, în timp ce China era lovită în plin, Moscova a ordonat închiderea celor 4.200 de kilometri de frontieră comună şi a interzis intrarea cetăţenilor chinezi.
Până la 6 martie, cea mai mare ţară din lume nu înregistrase decât 10 cazuri. Însă cifra a crescut de atunci, mai ales săptămâna aceasta, înregistrând în 24 de ore, marţi şi miercuri, o creştere de 29%, pentru a ajunge la 147.
Cu toate acestea, Vladimir Putin a subliniat marţi că prin închiderea frontierelor Rusia a evitat „o epidemie masivă” şi că situaţia este sub control.
În afară de închiderea totală a frontierelor, măsură în vigoare de miercuri, măsurile de amploare naţională sunt puţin numeroase. Capitala rusă – şi alte câteva oraşe – au instaurat restricţii privind adunările publice şi au închis instituţii şcolare şi culturale, însă în majoritatea ţării se trăieşte în normalitate.
Mesajul autorităţilor este clar: „Nu există niciun motiv pentru panică. Toate măsurile luate sunt preventive”, a insistat vicepremierul rus însărcinat cu sănătatea, Tatiana Golikova.
La Moscova, îngrijorarea este cu toate acestea reală. De la începutul săptămânii, imagini cu rafturi goale din supermarketuri alimentează reţelele sociale. Mulţi moscoviţi s-au refugiat la „dacea”, casele lor de vacanţă.
Fără a atinge…
Citeste continuarea AICI