Mașina hybrid: Cum funcționează și ce avantaje îți oferă
Datorită modului unic în care funcționează sistemul de propulsie, mașina hybrid poate asigura beneficii variate pentru utilizatori și mediu, atât prin comparație cu mașinile clasice, cât și cu cele 100% electrice. Pe piață sunt disponibile mai multe categorii de vehicule cu propulsie hibridă. Vezi care sunt acestea și ce avantaje pot să ofere, pe termen mediu și lung:
Mașina hybrid: scurtă prezentare a conceptului
Un astfel de vehicul utilizează două sau mai multe forme distincte de putere, de obicei, un motor cu ardere internă și un motor electric. Aceasta înseamnă că mașina respectivă poate funcționa atât pe baza combustibilului, cât și cu energia obținută prin diferite moduri – de la sursă / în timpul condusului. Sistemul de propulsie dual poate combina în timp real avantajele celor două surse de energie.
De la primele prototipuri la modelele ultimelor generații, tehnologia mașinilor hybrid a parcurs un drum lung. În ultimii ani, această categorie de autoturisme a devenit tot mai populară, devenind o opțiune mai ales pentru șoferii interesați de o alternativă ecologică și mult mai eficientă, din punct de vedere energetic. Această evoluție continuă este un rezultat al preocupării tot mai mari pentru protecția mediului și respectarea cerințelor legislative, privind emisiile de gaze nocive.
Cum funcționează o mașină hibrid: aspecte tehnice
O mașină hibrid funcționează prin combinarea unui motor cu ardere internă cu unul sau mai multe motoare electrice. Acestea lucrează împreună sau separat, în funcție de cerințele de putere ale momentului. Motorul cu ardere internă poate fi alimentat cu benzină, motorină sau alte combustibili convenționali, în timp ce motoarele electrice sunt alimentate de o baterie.
Un aspect important al funcționării sale are legătura cu sistemul de încărcare a bateriei. Aceasta se încarcă în două moduri principale. În primul rând, prin sistemul de recuperare a energiei la frânare (frânare regenerativă), care transformă energia termică produsă în timpul frânării în energie electrică și o stochează în bateria mașinii.
De exemplu, în cazul unui model de mașină Suzuki Ignis Hybris 12V, tehnologia are rolul de a spori eficiența motorului, dar și de a micșora consumul acestuia, prin convertirea energiei cinetice în energie electrică, la momentul decelerării. Excesul produs astfel este utilizat apoi de motorul electric pentru a asista unitatea termică în sarcină.
De asemenea, bateria unei mașini cu propulsie duală poate fi încărcată și la prize compatibile cu sistemul respectiv, sau la stațiile special concepute pentru acest proces, însă doar în cazul mașinilor plug-in hibrid. De altfel, datorită atractivității acestei categorii de autoturisme (plug-in hyrbid), interesul pentru dezvoltarea unei infrastructuri de încărcare este unul din ce în ce mai mare.
O mașină hibrid poate funcționa în mai multe moduri, în funcție de condițiile de condus și de nivelul de încărcare al bateriei. Modurile de funcționare includ electric pur (EV), hibrid (HV) și modul de economisire a bateriei:
- În modul 100% electric, mașina utilizează exclusiv motorul electric pentru deplasare, fără a folosi motorul cu ardere internă.
- În modul hibrid, ambele tipuri de motor sunt folosite, în funcție de nevoile utilizatorului.
- În modul de economisire a bateriei, motorul cu ardere internă este utilizat pentru a genera curent electric și a susține încărcarea bateriei.
Avantajele deținerii unei mașini hybrid
Spre deosebire de mașinile tradiționale, ce dispun doar de un motor cu ardere internă, aceste vehicule asigură economii de combustibil chiar din primă lună, datorită modului de funcționare prezentat în capitolul anterior. Evident, acest parametru mai poate depinde și alți factori, precum stilul de condus pe care îl preferi, sau frecvența cu care utilizezi mașina hibrid.
Mai mult decât atât, spre deosebire de mașinile 100% electrice, cele hibrid asigură o autonomie mult mai bună, deoarece motorul convențional preia integral responsabilitatea funcționării întregului ansamblu, atunci când bateria electrică este descărcată. Acest switch (motor electric – motor clasic / motor clasic – motor electric) poate fi realizat atât manual, cât și în mod automat.
Reducerea poluării este un alt beneficiu important al mașinilor hybrid. Datorită utilizării motorului electric, emisiile de gaze cu efect de seră sunt semnificativ reduse. De asemenea, proprietarii acestora pot avea la dispoziție diferite facilități fiscale, sau alte beneficii (ex: locuri de parcare gratuite), pentru că autoritățile încearcă astfel sa stimuleze achizițiile pe acest segment auto.
Vrei să achiziționezi o astfel de mașină? Descoperă oferta Suzuki și află mai multe despre modelele Mild Hybrid, Plug-In Hybrid, Full Hybrid și Strong Hybrid. Vezi cum te poate ajuta Programul RABLA 2023 să beneficiezi de subvenții guvernamentale pentru cumpărarea unui astfel de autoturism și realizează o investiție inspirată pentru familia ta și mediul înconjurător.