Lucrări agricole de toamnă: sezonul strugurilor și al ridichilor
Deși poate fi considerat sezonul în care ne bucurăm de ultimele roade ale pământului, toamna este o perioadă destul de aglomerată, pentru micii și marii fermieri. Recoltarea poate fi una dintre principalele activități ale agricultorilor, însă, în funcție de specificul fiecărei culturi, după cules, este important să începi pregătirile pentru sezonul următor. Află de ce sunt importante lucrările agricole de toamnă și care sunt cele mai populare practici agricole pentru vița-de-vie și cultura de ridichi de lună, în acest sezon.
Importanța lucrărilor agricole de toamnă
Lucrările solului au un impact major, când vine vorba de succesul și randamentul culturilor. Toamna nu înseamnă doar recoltarea fructelor sau legumelor și obținerea mustului, după culesul strugurilor. În funcție de specificul fiecărei culturi, lucrările care trebuie realizate în grădini, sere, livezi sau în câmp influențează productivitatea culturii și îți asigură o recoltă bogată și sănătoasă, pentru anul următor. În livezi, după recoltarea fructelor, poți începe curățenia de toamnă, prin strângerea frunzelor, a crengilor uscate și a fructelor căzute pe sol. După eliminarea tuturor surselor care pot favoriza apariția agenților patogeni și pot compromite culturile din anul următor, poți pregăti solul pentru vremea rece, executând săpături superficiale în jurul fiecărui pom din livadă și administrând îngrășăminte specifice. Totodată, acum este momentul oportun pentru tăierile de rodire, dar și pentru plantarea pomilor noi. În grădinile de legume și solarii, după recoltarea și depozitarea corespunzătoare a morcovilor și cartofilor, poți înființa noi culturi, cu perioadă scurtă de vegetație. Toamna este anotimpul în care poți semăna, de exemplu, ceapă, salată sau ridichi de luna.
Lucrări de toamnă la vița-de-vie
Din toamnă până în vară, fiecare anotimp influențează atât ciclul viței-de-vie, cât și podgoria și calitatea strugurilor. După recoltare, fiecare viticultor decide ce lucrări agricole sunt necesare pentru următoarea recoltă. Curățenia de toamnă poate începe cu strângerea și îndepărtarea frunzelor uscate. În cazul viței-de-vie tinere sau al celei pe butuci joși, este important să mușuroiești solul. Pentru întreținerea viei în cele mai bune condiții, după recoltarea strugurilor, este important să nu treci cu vederea următoarele lucrări:
- Protejarea plantaței împotriva agenților patogeni și aplicarea unor tratamente pentru eliminarea bolilor infecțioase de pe lăstari sau ciorchini și prevenirea manifestării și răspândirii lor în anul următor.
- Arătura de toamnă a viei, după căderea completă a frunzelor.
- Subsolajul contribuie la oxigenarea solului la adâncimi de 35-40 de centimetri, precum și la pătrunderea și la reținerea apei în straturile mai adânci de sol.
- Fertilizarea plantațiilor, pentru asigurarea necesarului de elemente nutritive.
- Mușuroirea butucilor de viță-de-vie, parțială sau totală, manual, cu sapa, sau mecanizat, cu plugul cultivator.
- Realizarea tăierilor de rodire pentru soiurile rezistente la ger sau pentru vița-de-vie plantată pe terenuri înalte, cu respectarea regulilor de taiere. Deși tăierile de rodire se realizează, de regulă, la finalul iernii, pot fi efectuate și înainte de primul îngheț, în situațiile menționate anterior. Află de aici care sunt tipurile de tăieri și cum poți proceda.
- Înființarea noilor plantații de viță-de-vie, după defrișarea plantațiilor vechi și pregătirea terenului.
- Respectarea calendarului de stropiri și a dozelor omologate recomandate.
Lucrări de toamnă la cultura de ridichi de lună
Dacă tot am ajuns la mijlocul toamnei, trebuie să știi că este momentul optim pentru înființarea culturilor de ridichi. Ridichile de lună sunt o opțiune excelentă pentru legumicultorii care își doresc o cultură cu numeroase beneficii. Datorită ciclului cultural scurt, ridichile de lună sunt extrem de populare. Se cultivă ușor, se adaptează la diferite condiții climatice și pot fi cultivate pe tot parcursul anului, fiind gata de recoltat în decurs de o lună. În cultura de toamnă secundară, tehnologia de cultură a ridichilor de lună în câmp este asemănătoare culturii de primăvară, diferă doar perioada de semănat. În spații protejate, cultura ridichilor de lună se înființează din octombrie până în aprilie, la interval de 10-15 zile, în rânduri, la distanță de 10-12 cm și la o adâncime de 0,5-1 cm. Răritul plantelor, plivitul buruienilor, irigarea, prășitul, fertilizarea și igiena fitosanitară sunt principalele lucrări de întreținere a culturilor de ridichi de lună.