Întreținerea pantofilor din piele: 5 sfaturi utile
Dacă în garderoba ta se numără una sau mai multe perechi de pantofi din piele, înseamnă că pui preț pe calitate și știi cum să faci achiziții pe termen lung.
Pentru ca încălțămintea să-și păstreze aspectul elegant, impecabil și să reziste testului timpului, trebuie să acorzi însă atenție felului în care o păstrezi și o întreții, fie că e vorba de pantofii tăi de piele standard, lăcuită sau întoarsă.
Îți oferim mai jos câteva sfaturi privind întreținerea corectă a acestora.
-
Întreținerea curentă a pantofilor tăi din piele
Dacă vrei să te bucuri de un aspect impecabil și să păstrezi pe termen lung încălțămintea ta din piele, este nevoie să o îngrijești în mod constant. Pentru aceasta, este recomandat să o cureți de fiecare dată după ce o porți. O pereche de pantofi casual din piele naturală trebuie periați cu o perie moale, special concepută, care va ajuta la îndepărtarea prafului și a mizeriei de la suprafață. O lavetă din bumbac sau microfibră, puțin umedă, eventual cu un pic de săpun, este utilă în cazul pantofilor din piele standard, ți în cazul în care aceștia s-au murdărit destul de rău. Pentru cei din nubuc, este suficient să îi periezi ușor, deoarece săpunul va lăsa pete pe suprafață.
-
Curăță pantofii atât în exterior, cât și în interior
Nu uita să cureți de interiorul pantofilor, mai ales atunci când ai o pereche pe care o folosești mai des. După ce i-ai șters cu laveta umedă, lasă-i să se usuce la temperatura camerei pentru cel puțin 15 minute, sau chiar peste noapte. Acest pas este necesar înainte de aplica orice fel de produse de întreținere a încălțămintei. Evită să îi expui direct la soare sau lângă o sursă de căldură, deoarece pielea se va usca prea rapid și pantofii se vor deteriora mai repede.
-
Cum protejezi pantofii de zgârieturi sau pete
Poate că te gândești că este dificil să protejezi încălțămintea din piele naturală de zgârieturi, dar acest lucru este posibil cu ajutorul unei simple gume de șters, de culoare albă. În cazul în care pe suprafața lor au ajuns uleiuri sau grăsimi, poți încerca o soluție de amoniac și făină, sau detergent de vase. O variantă utilă în cazul petelor de sare este cea cu oțet alb (o parte oțet la două părți apă). Urmele de iarbă pot fi la rândul lor dificile, dar în acest caz alcoolul izopropilic se poate dovedi util.
-
Cum protejezi pantofii de mucegai
În sezonul rece, de toamnă sau iarnă, pielea este supusă mai mult agresiunii elementelor, iar zăpada și ploaia vor scurta durata de viață a pantofilor. Mai mult, acest lucru se poate întâmpla și datorită condițiilor neadecvate de păstrare din casă. Pentru a proteja încălțămintea încă de când o achiziționezi, cumpără o soluție specială de tip spray, care oferă impermeabilitate. Aceasta poate fi aplicată cu ușurință, și tot ce vei avea de făcut este să sprayezi uniform, de la o distanță de 15-20 cm, prin mișcări circulare.
-
Cum faci ca încălțămintea din piele să arate mereu ca nouă
Pentru ca încălțămintea din piele naturală să își păstreze aspectul și calitățile pe termen cât mai îndelungat, trebuie să aplici periodic loțiuni sau creme pentru hidratare. Poți utiliza în acest sens o soluție ușoară de tip conditioner, care previne apariția crăpăturilor și va ajuta astfel de articole din piele să își mențină umiditatea naturală. În perioadele reci sau umede, aceasta trebuie aplicată la 5-10 purtări. Dacă folosești o cremă de ghete, asigură-te că ai ales o nuanță cât mai apropiată de culoarea lor (poți verifica pe o mică porțiune). Ceara, produsul tradițional de întreținere, oferă mai multă protecție, dar trebuie aplicată cu o cârpă moale și prin mișcări circulare pe toată suprafața pantofilor, astfel încât să fie bine absorbită.
Ține cont de recomandările de mai sus și te vei bucura de încălțămintea ta de piele naturală pe termen lung!