Interviul de angajare: 5 sfaturi pentru a obține jobul
Interviurile de angajare sunt recunoscute ca fiind printre cele mai descurajante și anxioase părți ale vieții profesionale, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie așa. Încrederea te face să ieși în evidență, iar cheia încrederii este pregătirea. Urmând aceste cinci sfaturi simple, experiență unui interviu angajare va fi mult mai ușoară atât pentru ține, cât și pentru potențialul angajator și, în cele din urmă, te-ar putea ajuta să obții locul de muncă visat.
1. Cercetează compania
Primul sfat vine de la sine înțeles. Arătând o înțelegere detaliată a istoriei companiei, nu numai că pleci cu avantajul cunoștințelor, dar dovedești și abilitățile tale de căutare și cercetare a informațiilor. Acest skill este neprețuit pentru multe roluri, iar angajatorul va recunoaște probabil acest lucru în momentul în care te evaluează. De asemenea, vei arată un interes și un respect deosebit față de companie, ceea ce te va diferenția de contracandidații tăi. Asigură-te că înțelegi rolul pentru care aplici și dacă există informații care ți se pare că ar lipsi din descrierea rolului, păstrează-le în minte pentru a le aduce în discuție mai târziu.
2. Pregătește-ți răspunsurile
Există întrebări standard de interviu și întrebări specifice pentru unele companii. Asigură-te că știi răspunsul la întrebările standard. Ni s-a întâmplat că mintea să ni se golească când ni s-a cerut să spunem ceva despre noi, dar o versiune a acestei întrebări, va apărea aproape sigur în orice interviu. Încearcă să formezi un răspuns care să transmită cine ești că persoană (interese, idealurile în viață) și să îl îmbini cu experiență și informațiile relevante cu rolul pentru care aplici.
Alte întrebări standard pe care ai putea să le întâlnești pot să fie:
De ce îți dorești să lucrați pentru această companie?
Care sunt punctele tale forțe și punctele slabe?
Poți da un exemplu de situație dificilă pe care ai depășit-o?
Ce puteți aduce în plus la acest rol?
Ce speri să obții din această experiență?
De asemenea, nu trebuie să îți fie teamă să faci o pauză să te gândești la răspunsuri pe moment. Acest lucru arată inițiativa și originalitate, calități pe care le caută orice angajator.
3. Fii politicos și profesional
Și acest sfat este de la sine înțeles, dar a fi politicos nu înseamnă să folosești expresiile de rigoare, cum ar fi “va rog” și “mulțumesc”. Este important să îți amintești de amabilitate, care poate juca un rol cheie în stabilirea imediată a unei relații cu cineva din companie, făcând interviul memorabil. Pune întrebări și arată interes personal față de intervievator și față de companie, pentru a-i asigura că te poți integra perfect în cultură companiei.
4. Pregătește propriile întrebări
Atunci când angajatorii întreabă dacă ai întrebări la final, nu este doar de formalitate. Destul de des, acest lucru testează interesul față de companie și dorința de a află mai multe. Încearcă să nu refuzi această oportunitate. Întocmește o listă de întrebări pe care să le pui le final. Câteva întrebări tipice pe care să le pui unui angajator includ:
- Puteți descrie o zi obișnuită de lucru?
- Care este lucrul care vă place cel mai mult la faptul că lucrați pentru această companie?
- Ce oportunități de a avansa există?
- De ce acte pentru angajare am nevoie pentru potențială angajare în această companie?
5. Nu pune prea multă presiune pe tine
Presiunea de a reuși este întotdeauna imensă și poate avea adesea un impact negativ asupra performanței noastre. Iată câteva tehnici care să te ajute să te liniștești înainte de un interviu:
- Exerciții de respirație
- Luarea de notițe
- Exersarea răspunsurilor la întrebări în oglindă
De asemenea, este important să îți amintești că indiferent dacă obții rolul sau nu, fiecare interviu la care ai participat poate fi folosit că experiență pentru următorul. Reflectează asupra discuției și evidențiază momentele cheie în care crezi că ai reușit sau cele în care crezi că e loc de îmbunătățire.