Granatul, purtat de familiile regale – Uite cum îl asortau în trecut!
Granatul a fost dintotdeauna printre cele mai populare pietre prețioase. Faraonii, împărații romani sau conducătorii regatelor din Europa aveau în colecția lor bijuterii cu granat, pentru a arăta bunăstarea poporului lor. Astăzi, bijuteriile cu granat au devenit mult mai accesibile, însă frumusețea și eleganța lor au rămas aceleași pentru sute de ani. Magazinul online Bijuterii TV are în colecția sa multe astfel de accesorii, care îți vor aminti de mari personalități și evenimente istorice. Descoperă cum le purtau marii conducători ai lumii și lasă-te inspirat de semnificațiile oferite granatului!
Granatul, într-o eră îndepărtată
Încă din cele mai vechi timpuri, granatul a fost folosit drept simbol al bogăției.
Faraonii Egiptului Antic își înfrumusețau bijuteriile cu această piatră prețioasă, iar conducătorii Imperiului Roman și cei din administrație o foloseau pentru ornarea inelelor destinate semnării și sigilării actelor. Astfel de inele aveau sculptate portretele împăratului, în piatra de granat.
Mai târziu, odată cu dezvoltarea civilizațiilor, granatului i-au fost oferite semnificații spirituale și divine. Celții îl considerau o metodă de protecție divină, motiv pentru care scuturile lor conțineau pietre de granat.
Pe de altă parte, datorită culorii sale asemănătoare sângelui, aztecii credeau că are proprietatea de a vindeca mai rapid rănile și de a spori circulația sângelui.
Granatul, în perioada sa de glorie
Gradul maxim de popularitate al granatului a fost atins la sfârșitul secolului 18.
Până în anul 1700, cristalele de granat cu care se ornau bijuteriile erau discrete și de dimensiuni mici. Ulterior, influențele Renașterii au devenit vizibile, iar accesoriile în vogă aveau în centru cristale mari de granat, care emanau lux și opulență.
Pentru că granatul este o piatră prețioasă cu o duritate favorabilă tăieturilor fine și exacte, noi forme ale cristalelor au fost în trend în a doua parte a secolului 19. În formă de pară, de trandafir sau de cerc, granatul a rămas în continuare elementul central al bijuteriilor.
În acele timpuri, se credea că granatul are proprietatea de a apăra purtătorul de energii negative și pericole. De aceea, familiile regale preferau bijuterii cu această piatră prețioasă, pentru că erau cele mai importante persoane din regat.
Granatul, legende și semnificații
Granatul este o piatră mitică, iar legendele care îl includ sunt numeroase.
Una dintre cele mai populare îl include pe Noe, care ar fi folosit o lanternă cu granat pentru a-și putea conduce Arca pe timp de noapte. De atunci, se spune că granatul are puterea de a te face să observi lucruri greu de văzut în mod normal.
Altă legendă provine din mitologia greacă, când zeița Persefona a fost capturată de Hades în infern. Deși nu trebuia să mănânce nimic pentru a ieși, aceasta a cedat și a consumat semințe de rodie, motiv pentru care timpul petrecut pe acel tărâm a crescut. Asemănarea izbitoare între cristalele de granat și semințele de rodie a făcut ca nestemata să câștige semnificații noi.
Granatul este piatra prețioasă care favorizează revenirea unei persoane în viața ta. Așadar dacă ai un prieten care pleacă în străinătate, un partener de care te desparți, dar vrei să îl ai aproape sau un membru al familiei cu un loc de muncă ce presupune călătorii lungi, poți să îi oferi un medalion cu granat.
Din cele mai vechi timpuri, granatul a fost vedeta bijuteriilor conducătorilor de imperii sau familiilor regale. A simbolizat inițial bunăstarea, însă apoi a căpătat și alte semnificații.
Nestematele își păstrează efectele până în prezent, așa că dacă vrei să beneficiezi de puterile granatului, poți intra imediat pe magazinul online Bijuterii TV și să îți alegi accesoriul preferat. Grăbește-te pentru că bijuteriile cu granat sunt printre cele mai căutate!