Fimoza: ce este și cum se tratează?

0

Fimoza reprezintă imposibilitatea retragerii prepuțului până la baza glandului penian și poate apărea natural sau ca urmare a cicatrizării, de cele mai multe ori in urma infectiilor. În general, fimoza afectează băieții necircumciși în vârstă de până la 3 ani, însă poate fi întâlnită și în cazul adulților Citește în continuare și află de ce apare fimoza, care sunt simptomele și cum se tratează.

De ce apare fimoza?

Aproximativ 96% dintre băieți au prepuțul neretractabil din pricina adeziunii naturale dintre acesta și gland. Acest fenomen poartă numele de fimoză fiziologică. Prepuțul devine treptat retractabil de-a lungul unei perioade de timp ce poate varia de la naștere până la vârsta de 18 ani sau chiar mai mult. Cu toate acestea, în cazul a 2% dintre băieți, prepuțul rămâne neretractabil.

 

Fimoza poate apărea și ca urmare a retragerii forțate a prepuțului. Forțarea desprinderii prepuțului înainte ca acest lucru să se întâmple natural poate cauza microrupturi la nivelul epiteliului, infecție, sângerare și cicatrizarea țesutului, conducând la apariția fimozei patologice.

 

De asemenea, inflamația și infecțiile pot fi cauze ale fimozei patologice. Balanita reprezintă infecția glandului și apare în general ca urmare a igienei precare.

Diabetul zaharat este un factor favorizant al fimozei. Concentrația mare de glucoză din urină favorizează proliferarea microorganismelor și apariția infecțiilor.

Care sunt simptomele fimozei?

Principalul simptom al fimozei este reprezentat de imposibilitatea retragerii prepuțului până la vârsta de 3 ani. În cazul unor copii, procesul poate dura mai mult, însă până la vârsta de 17 ani, retragerea prepuțului ar trebui să fie facilă.

 

Un alt simptom al fimozei poate fi umflarea mucoasei glandului în timpul urinării.

Cum se tratează fimoza?

Unele cazuri de fimoză (în special fimoza fiziologică) nu necesită tratament și se rezolvă de la sine. Dacă fimoza are impact asupra micțiunilor sau asupra erecției, este indicat consultul medical.

 

Examenul clinic și anamneza sunt în general suficiente pentru a pune diagnosticul de fimoză. În funcție de severitatea fimozei, medicul poate recomanda retracția treptată și blândă a prepuțului, tratamentul topic cu glucocorticoizi sau circumcizia. Circumcizia este o procedură chirurgicală prin care este îndepărtat prepuțul și poate fi necesară inclusiv în situația în care pacientul se confruntă cu infecții recurente.

 

În cazul în care cauza fimozei este reprezentată de infecție, se impune tratamentul corespunzător al acesteia.

 

În concluzie, fimoza afectează în special băieții în vârstă de până la 3 ani, însă poate fi întâlnită și în rândul adulților. Dacă observi apariția simptomelor fimozei la băiatul tău, nu ezita să te adresezi medicului pentru a te asigura că situația este gestionată și tratată corespunzător.

 

Surse informative

Roland, James. “Phimosis: Treatment, Causes, Outlook, and More.” Healthline, Healthline Media, 29 Sept. 2018, www.healthline.com/health/mens-health/phimosis. 

Shahid, Sukhbir Kaur. “Phimosis in Children.” ISRN Urology, vol. 2012, 2012, pp. 1–6., doi:10.5402/2012/707329. 

 

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.

Chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare

www.cosmedica.ro

https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.