Fibromul uterin poate afecta fertilitatea – cum să îl gestionezi
Fibroamele uterine sunt tumori benigne destul de frecvente, care afectează până la 40% dintre femeile cu vârsta între 35 și 55 de ani. În principiu, ele nu evoluează niciodată în cancer, iar pentru a le gestiona există mai multe posibilități, atunci când tratamentul devine necesar. Există mai multe tipuri de fibroame uterine – interstițiale, subseroase și submucoase –, iar majoritatea dintre ele nu limitează șansele de a rămâne însărcinată. Dar, în unele cazuri, aceste tumori benigne pot avea un impact asupra fertilității și/sau chiar a sarcinii.
Fă-ți timp să vorbești cu ginecologul
Atunci când o femeie nu reușește să rămână însărcinată, apar întrebări legate de cauzele infertilității. Unele sunt fiziologice și pot avea soluții medicale, așa cum este cazul endometriozei, al obstrucției trompelor uterine, al excesului de prolactina, un hormon produs de glanda hipofiză, sau al unui fibrom submucos. Alte cauze pot fi de natură psihologică sau legate de stilul de viață, de exemplu, obezitatea și consumul de alcool.
În cazul în care ai fost diagnosticată cu fibrom și îți dorești un copil, în viitorul apropiat sau îndepărtat, trebuie să știi că tratamentul este justificat în momentul în care apar simptome deranjante, precum hemoragii sau ciclu menstrual prelungit, presiune la nivelul abdomenului inferior, durere în timpul actului sexual, oboseală. Unele metode terapeutice vizează reducerea dimensiunii fibromului, ameliorând astfel simptomele, altele permit eliminarea acestuia definitiv.
Alegerea celui mai potrivit tratament pentru fibrom uterin depinde de vârsta pacientei și de tipul și localizarea acestuia. De asemenea, tratamentul depinde de numărul și dimensiunea fibroamelor. Medicul trebuie să ia în considerare dorința pacientei de a rămâne însărcinată pe viitor, de a-și păstra uterul sau de a nu apela la intervenție chirurgicală. Fiecare dintre aceste soluții trebuie să îți fie explicate de ginecolog astfel încât să poți să iei o decizie în deplină cunoștință de cauză. Specialiștii recomandă tratamentele cel mai puțin traumatizante, rareori această afecțiune fiind o urgență.
Miomectomia
Aceasta este o procedură chirurgicală recomandată pacientelor care doresc să își păstreze capacitatea de a avea copii. Medicul chirurg elimină doar fibromul, însă acest gest nu este posibil în toate cazurile. Fibromul nu trebuie să fie prea mare sau să fie localizat în anumite locuri în uter. Intervenția poate să fie efectuată sub anestezie locală sau generală și poate să fie laparoscopică, histeroscopică, vaginală sau abdominală, iar sarcina este încă posibilă. Însă, procedura poate duce la formarea de cicatrice, care pot avea ca rezultat o fertilitate redusă și nu împiedică dezvoltarea altor fibroame ulterior.
Embolizarea arterială uterină
Această procedură constă în plasarea de particule oclusive la nivelul arterelor uterului, pentru a opri vascularizarea fibromului și a reduce treptat, până la dispariție, simptomele. Procedura se face sub anestezie locală, durează aproximativ 30 de minute și poate să fie utilizată în multe cazuri. Durerea este mai de scurtă durată, iar perioada de convalescență, mai mică decât în cazul histerectomiei, specialiștii spunând că metoda este eficientă în aproximativ 95% din cazuri. Similar miomectomiei, acest lucru nu împiedică dezvoltarea unui nou fibrom ulterior.
Tratamente hormonale
În prezent, sunt disponibile mai multe tratamente hormonale pentru a reduce hemoragiile, atunci când acestea au provocat apariția unei anemii sau pentru ca pacienta să se recupereze înainte de o intervenție chirurgicală. Având în vedere efectele secundare, precum bufeurile, aceste tratamente nu pot fi administrate pe o perioadă lungă de timp, însă pot ajuta la reducerea dimensiunii fibroamelor și a simptomelor asociate (durere și sângerare). De obicei, tratamentul de acest tip funcționează prin blocarea receptorului pentru progesteron, hormonul care poate favoriza creșterea fibromului.
Ultrasonografia focalizată de înaltă intensitate
Această procedură constă în încălzirea fibromului la 60-80 de grade Celsius și a-l face să dispară. Tehnica, ce durează de obicei mai mult de trei ore, necesită echipamente speciale și este recomandată doar în cazul în care fibroamele sunt unice și de dimensiuni medii (5-10 cm).
Histerectomia
Prin îndepărtarea uterului (histerectomie), chirurgul elimină în același timp fibroamele care s-au dezvoltat acolo. Procedura este luată în considerare după 40 de ani în cazul femeilor care nu mai vor copii sau dacă uterul prezintă foarte multe fibroame. Intervenția este propusă și în cazul unei recidive, după o altă metodă de tratament. Avantajul este rezolvarea definitivă a problemei, dezavantajul este lipsa capacității de a mai face copii. Sunt posibile mai multe tehnici pentru histerectomie, iar dacă ovarele sunt păstrate – acesta fiind cel mai frecvent caz –, nu se ajunge la menopauză. Recuperarea durează aproximativ o lună, iar viața sexuală rămâne similară sau, mai frecvent, se îmbunătățește, pentru că disconfortul cauzat de fibrom a dispărut.
În concluzie, fibromul uterin poate fi tratat, fie medicamentos, fie chirurgical, iar gestionarea rapidă a acestei probleme poate contribui la apariția sarcinii mult visate.